Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

11 de març de 2013
0 comentaris

Canes 2013: Rumors II (SB-Z)

FOTO © Andergraun Films Història de la meva mort, d’Albert Serra

Se l’esperava a Canes l’any passat, Història de la meva mort, d’Albert Serra; però el muntatge del film hagué d’esperar que el banyolí enllestís el repte d’ Els tres porquets per al Documenta, de Kassel. Enguany, s’hi torna a comptar, cara a Canes, oimés quan té una exposició-intervenció al Centre Pompidou, de París entre el 17 d’abril i el 12 de maig. Però esclar, tot són rumors, perquè la realitat segueix pels camins que ha d’anar. És el que passa també amb la resta de títols que recull aquest apunt, els hagi dirigit l’Scorsese, la Claire Simon, el paolo Sorrentino, el Guillermo del Toro…

Amb aquest article, completo el repàs a la primera onada de rumors  “cannoises”, que he dividit en dos apartats i, cadascun d’ells, en diversos apunts. Ara cal esperar que arribi aviat la típica segona onada d’especulacions i, en la mesura que pugui, pugui dedicar la mateixa atenció que he parat en aquests primers.

El llop de Wall Strett (The Wolf of Wall Street). Direcció: Martin SCORSESE. Guió: Terence Winter, basat en el llibre autobiogràfic The Wolf of Wall Street, de Jordan Belfort. Producció nord-americana. Amb Leonardo DiCaprio (Jordan Belfort), Matthew McConaughey (Mark Hanna), Jonah Hill (Donnie Azoff), Jean Dujardin (Jean-Jacques Saurel), Rob Reiner (Max Belfort), Spike Jonze (Dwayne). Jordan Belfort, un corredor de borsa de Long Island, va passar vint mesos a la presó per negar-se a cooperar en un cas de frau massiu de valors als anys noranta, que involucrà tot un sistema de corrupció a Wall Street i al món corporatiu de la banca, incloent-hi infiltracions de la màfia. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Martin Scorsese.

Història de la meva mort. Direcció: Albert SERRA. Guió: Albert Serra. Producció franco-catalana. Amb Vicenç Altaió, Eliseu Huertas, Lluís Serrat, Montse Triola. La pel·lícula comença en ambients artístics centreeuropeus i segueix les peripècies d’un Casanova madur, sempre acompanyat pel seu criat Pompeu, per terres septentrionals, en un petit poble de camperols rodejat de boscos frondosos on Casanova continua les seves aventures de seducció i les seves espectaculars conquestes sexuals. Amb l’aparició del comte Dràcula, però, l’ambient al poble es torna cada cop més tenebrós i terrible, fins a confluir de forma abrupta en l’estrany i misteriós desenllaç final. Més informació: Club 7 Cinema | Director: Albert Serra.

Gare du Nord Remix. Direcció: Claire SIMON. Guió: Claire Simon, Shirel Amitay, Olivier Lorelle. Amb Nicole Garcia (Mathilde), Reda Kateb (Ismael), François Damiens (Sacha), Monia Chokri (Joan). Cada dia que passa, l’Ismaelqueda més enlluernat, fascinat, esgotat pel seu indret preferit: la ferroviària Estació del Nord, de Paris (Gare du Nord). Un matí coneix Mathilde a l’andana del RER (tren regional) E. Professora a la Sorbona, queda parada que el noi estigui fent la tesi de sociologia a l’estació. Malalta, li fan un tractament i això l’obliga a agafar aquell tren molt sovint. De mica en mica, l’Ismael li va fent descobrir el món d’aquella estació i acaben enamorats. Topen amb en Sacha, còmic de càmera oculta, que està buscant la filla que ha perdut per l’estació, i amb la Joan, la mare jove i exalumna de Mathilde que és actualment agent immobiliària i es passa la vida a la Gare du Nord, entre Lille, Londres i París. L’estació és com un escenari, una bombolla, una cruïlla on cada vida passa rabent i desapareix. Semble que fins i tot hi hagi morts per entre la gentada… Hi pot passar de tot, fins i tot que hi arribin trens… Valdria la pena quedar-s’hi, però cal espavilar-se… Distribuïdores: Sophie Dulac. Més informació: Les Films d’Ici (fr) | Imdb (ang) | Directora: Claire Simon (Sinon, oui, Ça brule, Les bureaux de Dieu)

La gran bellesa (La grande bellezza | The Great Beauty). Direcció: Paolo SORRENTINO. Guió: Paolo Sorrentino i Umberto Contarello, a partir d’una història del mateix Sorrentino. Producció franco-italiana. Amb Toni Servillo (Jap Gambardella), Sabrina Ferilli (Ramona), Carlo Verdone. És l’estiu  Roma i la ciutat eterna brilla amb una bellesa intangible i definitiva. En Jep Gamberdella té seixanta-cinc anys i continua traspuant un carisma que sembla inalterable al pas del temps. Autor d’una única novel·la (L’aparell humà) , quan era jove, no ha escrit res més des d’aleshores. Es va convertir en un gran periodista que freqüenta l’alta societat romana i tot l’ambient mondà. La seva vida s’ha transformat en un reguitzell de cites i festes excèntriques de les quals n’és el protagonista. Tanmateix, en Jep, cínic, desenganyat i patidor, no deixa de contemplar la crisi d’una societat que sembla haver convertit els homes en monstres. Només el record d’un amor innocent de la seva joventut podrà treure en Jep de la resignació que sembla haver adoptat com a existència. Potser li ha arribat l’hora de posar-se a escriure. Vídeos: Tràiler. Vendes internacionals: Pathé. Distribuïdores: Pathé | Medusa. Més informació: Imdb (ang) | MyMovies (it) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Paolo Sorrentino (Les conseqüències de l’amor, Un amic de la família, Il Divo, Aquest deu ser el lloc) | Nota. té tota la pinta, per la sinopsi i el protagonisme del fidel i impagable Toni Servillo, que Sorrentino hagi retrobat la vena de Les conseqüències de l’amor i Il Divo, en què ficcions inspirades en la realitat esdevenen una crònica taciturna i alhora corrosiva de la Itàlia contemporània.

Oktober November. Direcció: Götz SPIELMANN. Guió: Götz Spielmann. Producció austríaca. Amb Nora von Waldstätten (Sonja), Ursula Strauss (Verena), Peter Simonischek (Vater), Sebastian Koch (Andreas), Johannes Zeiler (Michael), Samuel Finzi (David), Sebastian Hülk (Jan), Barbara Schnitzler (Isabella – Sonjas Agentin), Judith Engel (dona d’en David). Dues germanes, el pare que se’ls està morint. Una casa d’hostes a muntanya. Una història familiar. Més informació: web oficial (al) | Austrian Film Institute (ang/al) | Imdb (ang) | Director: Götz Spielmann (Antares, Revanche).

Pacific Rim. Direcció: Guillermo del TORO. Guió: Travis Beacham i Guillermo del Toro, a partir d’una història de Beachman, escrita per Drew Pearce. Producció nord-americana. Amb Idris Elba (Stacker Pentecost), Charlie Hunnam (Raleigh Becket), Rinko Kikuchi (Mako Mori), Ron Perlman (Hannibal Chau). Sorgides del mar, hordes de criatures monstruoses, els “Kaiju”, han desfermat una guerra que ja ha causat milions de víctimes i esgotat els recursos naturals de la humanitat durant anys. Per a combatre’ls, s’ha posat a punt una arma innovadora: robots gegantins, els “Jaegers”, controlats simultàniament per dos pilots que es comuniquen per telepatia. Però fins i tot aquests Jaegers semblent impotents davant els temibles Kaiju. La desfeta, doncs, sembla inevitable i a l’exèrcit que brega per a protegir la humanitat no els queda altre remei que refiar-se de dos herois extraordinaris: un expilot a les acaballes (Charlie Hunnam) i una noia que s’està entrenant (Rinko Kikuchi), enderiats a fer anar un Jaeger llegendari, però aparentment obsolet. Junts, s’han convertit en l’últim muralla de la humanitat contra una apocalipsi cada cop més imminent. Distribuïdores: Warner Bros. Més informació: Web oficial | FacebookImdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Guillermo del Toro.

Diary of a Young Boy. Direcció: TSAI Ming-liang. Guió: Tsai Ming-liang. Producció franco-taiwanesa. Amb Lee Kang Sheng, Lu Yi-Ching, Chen Shiang-Chyi, Chen Chao-Rong. Un jove pare en atur i els seus dos fills s’afiguren una vida alternativa, enmig de la inhumanitat i violència de Taipei, capital diabòlica que escup éssers humans. Vendes internacionals: Urban. Més informació: Imdb (ang) | Director: Tsai Ming-liang | Nota: s’ha publicat que els protagonistes busquen una mena d’Arca de Noè per a sobreviure en una societat dominada pel la bogeria de l’hiperconsum.

Dark Touch. Direcció: Marina de VAN. Guió: Marina de Van. Producció franco-sueco-irlandesa. Amb Marie Missy Keating (Niamh), Marcella Plunkett (Nat), Charlotte Flyvholm (Tanya), Art Parkinson (Peter), Anabel Sweeney (Anne), Padraic Delaney (Lucas Galin). De nit, una aïllada i arraconada casa de pagès viu:  mobles i objectes es mouen, agafen empenta i van a parar contra la gent que hi viu, deixant la Niamh, una nena d’11 anys, com a únic supervivent del que esdevé una massacre sanguinària en què els cossos dels seus pares han quedat esmicolats i que acaba amb la mort de son germà petit, Ciaran. La policia sospita d’un clan assassí i no fa cas del que els explica en Niamh, sobre la ràbia criminal d’aquella casa. La menuda l’acullen uns amics dels seus pares que, amb el suport d’una treballadora social d’aquell indret, malden per a alleugerir-li el trauma, amb amor i mirant que refaci una vida el més normal possible. Però la Niamh no es tranquil·litza; més aviat tot al contrari… Al voltant seu no paren de manifestar-se ple de senyals de perill i tot va quedant imbuït d’una violència expectant que no tardarà a desfermar-se novament, en l’erupció d’una nova massacre que es cobrarà més víctimes. Vendes internacionals: Wild Bunch. Més informació: Imdb (ang) | Directora: Marina de Van.

Open Windows. Direcció: Nacho VIGALONDO. Guió: Nacho Vigalondo. Producció nord-americano-espanyola. Amb Elijah Wood, Sasha Grey, Neil Maskell. Acció en temps real, que se’ns mostra per la pantalla d’un ordinador portàtil: un home busca una actriu que han segrestat. Més informació: Imdb (ang) | Elijah Wood rueda “Open windows”, un thriller de Nacho Vigalondo (La Butaca, 05.11.2012) | Director: Nacho Vigalondo.

An Enemy. Direcció: Denis VILLENEUVE. Guió: Javier Gullón, basat en la novel·la L’home duplicat, de Jose Saramago. Producció hispano-canadenca. Amb Jake Gyllenhaal (Adam), Mélanie Laurent, Sarah Gadon, Isabella Rossellini. Professor divorciat, l’Adam vivia tranquil·lament amb la seva xicota, la Mary, fins que ha descobert un actor anomenat Anthony que és físicament idèntic a ell i viu no gaire lluny, amb la seva dona, Helen. L’Adam aguaita aquest seu doble, mirant de mantenir-hi una distància; però les vides d’aquestes dues parelles queden entrelligdes i això precipita una batalla letal en què només una d’aquestes parelles pot sobreviure. Vendes internacionals: Pathé. Distribuïdores: Pathé*. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Director: Denis Villeneuve (Polytechnique, Incendis)

Un camp a Anglaterra (A Field in England). Direcció: Ben WHEATLEY. Guió: Amy Jump i Ben Wheatley. Producció anglesa. Amb Michael Smiley (O’Neil), Peter Ferdinando, Julian Barratt, Reece Shearsmith, Richard Glover, Ryan Pope. Anglaterra, l’any del Senyor 1648. Guerra Civil. Aquesta pel·lícula es presenta com un drama psicodèlic ambientat a la Guerra Civil Anglesa. Una colla de desertors fugen de la batalla cruenta que s’està lliurant en un camp cobert. I els capturen dos homes: l’O’Neil i en Cutler. L’O’Neil, alquimista, els obliga a ajudar-lo en la recerca d’un tresor que es pensa que està enterrat en el camp. Travessant un immens circle de bolets, que els proporciona un primer àpat, la colla ràpidament s’enfonsa en un caos de discussions, baralles i paranoia, i, a mesura que es va veient clar que el tresor pot ser vés a saber què, però no pas or, de mica en mica es van convertint en víctimes de les terribles energies atrapades en aquell camp. Vendes internacionals: Protagonist Pictures (ang). Més informació: Film 4 (ang) | Imdb (ang) | Director: Ben Wheatley (Kill List, Turistes).

Grand Central. Direcció: Rebecca ZLOTOWSKI. Guió: Rebecca Zlotowski i Gaëlle Macé. Producció francesa. Amb Léa Seydoux, Tahar Rahim, Olivier Gourmet, Johan Libéreau, Denis Ménochet, Vincent Stupar. Una història d’amor impossible entre dos empleats d’una central nuclear. Vendes internacionals: Elle Driver. Distribuïdores: Ad Vitam*. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | Comme Au Cinéma (fr) | Directora: Rebecca Zlotowski (Belle épine).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!