Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

5 de febrer de 2012
0 comentaris

Berlín 2012 · Competició: “El cap de setmana a casa” , de Hans-Christian Schmid

El cap de setmana a casa (Was bleibt | Home For The Weekend)

El Festival de Sitges 2006 ens va revelar el nom de Hans-Christian Schmid (Altötting, Baviera, Alemanya, 19.08.1965):  el seu film Rèquiem —història d’una noia epilèptica, pujada en un entorn molt religiós, que, ran d’una crisi, creu que el dimoni l’ha posseït…— va convèncer i hi guanyà el Premi a la Millor Pel·lícula, així com el Premi de la Crítica José Luís Guarner —a més de valer a Sandra Hüller el Premi de Millor Actriu del certamen—. De fet, mesos abans, la pel·lícula havia guanyat el Premi FIPRESCI de la crítica internacional a la Berlinale, el mateix guardó que ja hi havia guanyat tres anys abans, amb Llums (Lichter) —film sobre la situació a la frontera germano-polonesa—. Tanmateix, Schmid no acaba d’arribar a la categoria dels cineastes de primera divisió. Tant se val que un dels seus films, 23, rebés diversos reconeixements a Locarno i que en diverses ocasions l’hagin premiat o nominat tant l’associació de crítics alemanys com als òscar d’aquell país. O que, resident actualment a Berlín, s’hagi convertit en un dels cineastes locals que hi participa habitualment —el 2009 hi presentà a competició Tempesta, que hi guanyà tot de guardons paral·lels, com ara el d’Amnistia Internacional o el dels cinemes alemanys d’art-i-assaig—. Aquest 2012 té una nova oportunitat de convèncer, aspirant a l’Ós d’Or amb un intens drama familiar.

El cap de setmana a casa (Was bleibt | Home For The Weekend)

Director: Hans-Christian Schmid. Guió: Bernd Lange. Producció: 23/5 Filmproduktion GmbH (Berlín, Alemanya). Durada: 1h25.

Repartiment: Lars Eidinger (Marko), Corinna Harfouch (Gitte), Sebastian Zimmler (Jakob), Ernst Stötzner (Günter), Picco von Groote (Ella), Egon Merten (Zowie), Eva Meckbach (Tine), Birge Schade (Susanne).

Sinopsi: En Marko ja fa uns anys que ha arribat a la trentena, acaba de publicar el seu primer llibre i viu a Berlín des de l’època de la universitat —prou lluny dels pares, la Gitte i en Günter, d’un estil de vida burgès a què mai va poder acostumar-se—. Els va a veure un o dos cops l’any, més que res perquè puguin passar uns dies amb el nét —en Zowie, de cinc anys, fill d’en Marko—. En aquesta ocasió, les ganes que tenia de passar-hi un cap de setmana tranquil s’esvaeixen de seguida, ja que la Gitte —mentalment inestable des que Marko era petit— els fa saber que, gràcies a un tractament homeopàtic, es troba tan bé, per primera vegada en tant de temps, que ha decidit deixar de medicar-se. I els demana que la tractin com un membre normal de la família, així com expressa el desig de viure la jubilació junts, amb en Günter, ara que aquest finalment es ven l’editorial. L’anunci de la Gitte provoca tota mena de reaccions individuals. En Jakob, germà petit d’en Marko, tem per la salut de la mare i insisteix que no ha deixar la medicació; en Günter veu que la inesperada recuperació de la dona li canvia els plans que s’havia fet per a la jubilació. Només en Marko fa costat a la Gitte, perquè hi veu una oportunitat tant per a ella com per a tota la família. De fet, en Marko pensa que hauria de venir a viure a la vora dels pares, especialment de la mare; però en canvi, en Jakob té el cap en altres qüestions —arrossega problemes econòmics i ell i la seva companya, l’Ella, passen per un moment decisiu, amb l’Ella que vol fer carrera a l’estranger—. Així és que en Marko, fent sobreïxir veritats amagades, esdevé el catalitzador d’un procés: l’ensorrament de l’harmonia aparent en aquella família…

Vídeos: Tràiler VO | Fragment VO.

***

Berlinale 2012 · Competició: EL CAP DE SETMANA A CASA (al / ang). Premis a la Berlinale 2012: Pendent.

***

Webs oficials: Pendent. Facebook oficial: Pendent. Twiter oficial: Pendent.

Més informacióImdb (ang) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).

AP: Film Press Plus. Vendes internacionals: The Match Factory. Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, pendent | Catalunya Nord, pendent | mercat italià, pendent | mercat alemany, Pandora.

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Berlín 2012: pendent.

***

Actualitzacions informatives posteriors a Berlín 2012: pendent.

Altres festivals: pendent. Premis: pendent.

***

FOTO © 23/5 Filmproduktion El cap de setmana a casa, de Hans-Christian Schmid

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!