EFA 2009: Haneke, Haneke i Haneke

EFA a la Millor Pel·lícula 2009: La cinta Blanca, de Michael Haneke. EFA al Millor Director 2009: Michael Haneke. EFA al Millor Guió: Michael Haneke, per La cinta blanca.

Així de contundents s’han mostrat els acadèmics europeus del cinema. Contra el que em pensava, han estat a l’alçada del Jurat de Canes, reconeixent el que és una obra superior i el seu autor, deixant altres categories dels guardons per als mèrits de la resta de contendents.

Tahar Rahim, el protagonista principal d’ Un profeta, ha estat considerat el Millor actor. Kate Winslet, per al seu paper a El lector, ha rebut el guardó de Millor Actriu. Anthony Dod Mantle, pel seu magnífic treball a Anticrist i també a Slumdog Millionaire, ha guanyat l’EFA de Millor Director de Fotografia. El sempre esplèndid Alberto Iglesias ha obtingut l’EFA de Millor Compositor, per la banda sonora de Los abrazos rotos.

L’acadèmia europea del cinema no s’ha estat tanmateix de remarcar suplementàriament Un profeta, atorgant el Premi d’Excel·lència 2009 als responsables del so de la pel·lícula: Brigitte Taillandier, Francis Wargnier, Jean-Paul Hurier i Marc Doisne.

Katalin Varga, de Peter Strickland, ha guanyat l’EFA a la Descoberta de l’Any. Mia et le Migou (Mia and the Migoo), de Jacques-Rémy Girerd i Nora Twomey, l’EFA de Millor Pel·lícula d’Animació. I Poste restante, Marcel Lozinski, l’EFA del Millor Curtmetratge.

D’altra banda, com ja vaig avançar ahir, tot de guardons anunciats prèviament també s’han lliurat anit: 

El director anglès Ken Loach i l’actriu francesa Isabelle Huppert, els premis honorífics. El veterà autor polonès Andrzej Wajda rebrà l’ EFA de la Crítica (Premi FIPRESCI), per Tatarak. El suís Peter Liechti, l’ EFA del Documental 2009 – Premi ARTE, per Das summen der insekten – Bericht einer mumie (The Sound of Insects – Records of a Mummy). I Diana Elbaum i Jani Thiltges, l’ EFA de Coproducció – Premi Eurimages.

Finalment, l’anomenat Premi del Públic: Slumdog Millionaire.

Llista completa dels EFA 2009 [22nd European Film Awards: Winners]

Llista de les nominacions prèvies [Nominations]

FOTO La cinta blanca, de Michael Haneke

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *