Uriel Bertran

Si volem, podem!

12 de juliol de 2009
Sense categoria
20 comentaris

L?Executiva Nacional vota dividida i ara cal que la militància d?ERC pugui rebutjar en referèndum un finançament pèssim per a Catalunya per insuficient, enganyós i antiestatutari

referendum

Des d’Esquerra Independentista constatem que fins a un 35% de l’Executiva Nacional d’ERC (14 dels seus membres)  no han donat suport al model de finançament proposat pel PSOE . Volem felicitar la valentia i la coherència mostrada pels companys i les companyes que s’hi han oposat i no han volgut participar d’una escenificació preparada a consciència des de feia dies.

 

En la mesura que més d’un terç de la militància d’ERC no està representada a l’Executiva Nacional, és clar que el rebuig al model de finançament pot ser majoritari entre la militància. Així, i per tal de donar compliment als Estatuts del partit,  és obligatori que es convoqui el referèndum que 1114 militants van demanar perquè es pugui rebutjar un model de finançament pèssim per al nostre país.

 

Les raons, tal i com economistes de prestigi com Elisenda Paluzie han remarcat per rebutjar   el finançament són clares:

 

ÉS TOTALMENT INSUFICIENT

1)  Els 2000-2500 milions d’euros que es preveuen per a cadascun dels tres primers anys d’aplicació del model només representen una reducció del 10% de l’espoli fiscal de 21.000 milions d’euros previst per a l’any 2009 (amb les dades de la Fundació Josep Irla i la Generalitat). L’any 2005 el dèficit fiscal fou de 18.595 milions segons la Fundació Josep Irla.

 

2) El dèficit de la Generalitat (Ingressos menys despeses) de l’any 2008 va ser de -4800 milions. El finançament pactat condemna la Generalitat a continuar patint importants dèficits públics i perpetua l’espoli fiscal que sofreix Catalunya.

 

ÉS UN ENGANY

3) Catalunya passarà l’any 2009 del rànquing 93 en finançament per habitant (per sota la mitjana espanyola de 100) a només el 94 amb el nou finançament  i com a molt  al 97 el 2012. En cap cas al 102 o al 105 com s’està venent. El 102 i el 105 surt de comparar el finançament total de Catalunya (que inclou les partides de Mossos i presons) amb el finançament de la resta de CCAA que no han de fer front a aquestes despeses. Si restem del finançament de Catalunya les partides per fer front a aquestes competències que les altres CCAA s’estalvien, i llavors comparem el finançament de Catalunya –homogeneïtzat- amb el de les altres Comunitats Autònomes  ens adonem que tornem a quedar al 94 o 97, molt per sota de la mitjana!.

 

4) Tal i com ha reconegut la ministra Salgado, el model de finançament és el mateix que va proposar Solbes al mes de desembre de l’any passat i que tots els partits polítics catalans van rebutjar per insuficient.

 

5) La xifra anunciada de 3855 milions d’euros per al quart any d’aplicació del model el 2012 és una hipòtesi estadística que no es complirà, ja que pronostica un increment impossible d’ingressos per impostos i l’Estat sempre es reservarà el 50% de la despesa pública (com ha assegurat la ministra).  La mateixa ministra Salgado no ha volgut corroborar aquesta xifra que només han donat per bona el PSC, ERC i IC.

 

6) Els 3855 milions d’euros en cap cas representen una reducció d’un terç del dèficit fiscal com s’ha arribat a afirmar. Primer, perquè el 2012 no s’assoliran els 3855 milions com ja hem exposat, segon, perquè l’any 2009 el dèficit fiscal serà de 21.000 milions i un terç d’aquest dèficit representa 7000 milions i no els 5000 calculats per ERC amb les dades del 2005 (dades, a més, del Ministeri d’Economia, obviant les de la pròpia Fundació Irla) i, tercer, perquè no es poden sumar als 3.855 milions 1200 milions més pressupostats per inversions en infraestructures perquè l’Estat sempre executa un nivell d’inversions molt inferior al pressupostat.

 

7) La ministra Salgado ja ha dit que no contradirà les hipòtesis que cada CCAA faci dels suposats increments de recursos que li reportarà el nou model de finançament. Tothom farà els càlculs que li semblin més oportuns per vendre el finançament a la seva Cominitat Autònoma.

 

INCOMPLEIX L’ESTATUT DE FORMA FLAGRANT

8) No recull cap de les variables que exigeix l’Estatut i que havien de corregir a l’alça el model de finançament anterior: immigració, esforç fiscal, costos diferencials (major cost de la vida a Catalunya) i població en risc d’exclusió.

 

9) Moltes de les partides pactades han quedat fora del model i dependran d’allò que els Pressupostos Generals de l’Estat vulguin concedir-nos cada any. Es pressuposa, per tant, que ERC aprovarà els PGE del PSOE i en qualsevol moment aquestes partides poden desaparèixer.

 

10) L’Estatut preveu tres anys perquè el model s’apliqui, en cap cas quatre. Esperar el 2012 que es compleixin les promeses que ara ens fan aquells que ens han mentit de forma sistemàtica és com esperar un miracle.

 

11) No hi ha hagut cap tipus de bilateralitat. La ministra ha reconegut més de 100 reunions per pactar el model amb totes les CCAA. Simplement ens hem acoblat al model de règim comú.

  1. … les coses van així. Un terç de l’executiva no és la majoria. És un 33 %, per tant al no arribar al 51 % no guanya. Cal recordar que per un marge més estret de vots en Xavier Vendrell va perdre les eleccions a l’executiva i la seva dignitat va quedar manifesat quan adreçant-se als assistents va dir: “En democràcia la majoria sempre té raó” i va quedar apartat de la direcció del partit. NIngú va demanar un referèndum intern per si havia de marxar o s’havia de quedar: les disposicions estatutàries marcaven quin era el procediment.
    Ara allò que podries fer és presentar al Consell Nacional les famoses signatures perquè la militància opini en referèndum. I si s’aprova a l’òrgan on s’ha d’aprovar, encara que sigui només per un vot, endavant. Però si no s’aprova, enacar que sigui només per un vot, així queda.
    No t’acabo de veure massa com a demòcrata. Pensava que hi havia una diferència entru tu i Carretero però veig que només t’has quedat perquè ara tindràs més protagonisme que abans.
    Treballa més, segueix sent tan crític com vulguis, però sigues demòcrata. Aquesta és la diferència que ens separa dels altres.

  2. Uriel, deixa d’una vegada ERC i afegeix-te a Reagrupament. No veus que són massa els que viuen de la submissió d’ERC al PSOE? Mai deixaran que els prenguis la menjadora. Els patriotes no hi tenen lloc a l’actual ERC.

  3. Hola Uriel,
    Després de la comèdia d’avui i acceptar un finançament que sabem que es un gran parany i no respecta l’Estatut, un moviment crític minoritari dins d’ERC cada cop te menys sentit.  Crec que cal mirar amb perspectiva de país i cal acabar de construir aquesta força transversal per la Independència de cara a les eleccions del 2010 on ara està Reagrupament i mes endavant segurament s’anirant sumant altres forces, tot el demes es fer volar coloms. Com deia aquell si sumem, guanyem i prou de personalismes mediocres.
    Una salutació
    Albert Cortés

  4. Estic conten de que la situació de Catalunya millori una mica, i retallar una tercera part de l’espoli fiscal etern.
    Peró això no vol dir que em conformi i faci el badoc. La situació de Catalunya dins de l’Estat Espanyol segueix s’en injusta.
    Es a dir, jo no vull vendre cap moto de que és el millor finançament de la historia i mandangas d’aquestes.
    Soc critic però content del pas endavant.
    No sé quina alternativa útil hi havia. Hi ha alguns maximalistes masoquistes. Si algú m’estafa 100 euros i en puc recuperar 40, millor que nomes recuperar-ne 20. I això no vol dir que no deixi mai de reclamar els 60 que em falten.
    Es a dir, hi ha alguns discursos fora de la realitat pragmàtica de la conjunció actual, nomes es mouen pels ideals teòrics, i es clar, després tot son traïdors.
    Ja els agradaria als del PP que ERC es tanques en banda amb molta puresa dogmàtica però després inoperant per fer política.
    A mi ningu m’ha de donar llison per ser independentista, i menys el de CiU.
    Tens tota la raó en els incompliments de l’estatut i s’ha de denunciar però jo del espanyols mai he esperat res, així que no em poden enganyar i intento aconseguir el millor que es pugui.
    Ser possibilista no vol dir renunciar a res.

  5. No m’interesa l’estatutet ribotadet, i pactat pel mas-zp. Per tant. si el finançament es bó ó dolent, ho es perque tal com díuen economistes de prestigi, que no son polítics, eñ finançament es una merda que ens continuará espolian, per sempre. Peró lo de antiestatutari, se m’en fot. Vaig votar NO al estatut i com que no em guanyo les garrofes en la política, puc dir que aquest estatut, no l’accepto ni l’acceptaré mai. I sem’en fot qualsevól llei que diguin que sigui antiestatutária. Jo no tinc estatut, i només espero véure un Constitució Catalana.

  6. Paciència, l’anterior acord també era el “no va más” i en quatre dies el rei anava despullat, tinguem una mica de paicència i anirem veient com s’ha firmat una altra estafa (més).

    Només cal veure que sumant el que diuen les CCAA “afins” que rebran el quart any ja supera els 11.000 milions que “s’intueixen” que hi poden haver a repartir,

    Ara hem d’aguantar el xàfec propagandistic -ben muntat això sí, la portada de diumenge de LV per enmarcar i per morir-se de vergonya, per cert- i la veritat anirà sortint… és questió detemps, de dies (ara tot va més ràpid que al 2001)

    De totes maneres de forma immediata el que ens espera son plublireportatges a les tv’s (públiques) als diaris i ràdios “afins”, i l’aplaudiment amb les orelles dels de sempre (ugt, ccoo, patronals vàries etc)

    A internet encara s’hi pot dir algo (no calleu, no callem) etc. i arribaran temps millors (no caldrà esperar gaire, com més exagerin, més fàcil i més ràpid serà)

    Endavant!,

      

  7. Hola Uriel,

    He vist que la moció que es va votar a favor del nuo sistema de finançament va rebre 69. Els grups que donen suport al govern tripartit sumen 70 escons. Qui va ser el diputat absent? Vas ser tu? o per contra vas acatar la disciplina de vot i vas votar en contra del que tu mateix prediques?

    Es important aclarir aquest punt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!