Terra i llibertat

Autodeterminació - Països Catalans

29 de març de 2013
5 comentaris

PERCEPCIONS D’UN CONVIDAT, O COM LA CUP POT O NO AVANÇAR CAP A LA UNITAT POPULAR

El dia 17 de març vaig assistir, com a convidat, a l’assemblea nacional extraordinària que celebraren les CUP o CUP-AE a Olot, a la Garrotxa, al cor de la Catalunya vella. Tot i que encara no milito en cap CUP, el meu vincle amb aquest espai polític nacional ve de lluny, tant pel que fa a la militància i participació en àmbits que s’hi vinculen, com per la col·laboració activa amb la pròpia CUP en diferents moments -un període com a col·laborador econòmic; representant de Terra i Llibertat en diferents trobades i en l’assemblea on es decidi anar a les europees; corresponsable, juntament amb en Narcís López, de configurar la candidatura de les europees esmentades; assistent com a representant de Terra i Llibertat i com a convidat a diferents assemblees generals; impulsor dels actes de suport a la campanya de les darreres autonòmiques, al Lluçanès; actualment, membre de la comissió nacional de territorialitat, etcètera-.

Per raons familiars importants i indefugibles, vaig arribar amb un parell d’hores de retard. I la dinàmica ja estava engegada. La primera impressió, bestial, un munt de gent, vinguda d’arreu, omplint el pavelló de la capital garrotxina.

(Continua)

Un cop inscrit, vaig seure entre la gent de la CUP de Vic, i vaig seguir amb interès, satisfacció i preocupació el desenvolupament de la important assemblea general.

No hi ha dubte que després d’una campanya com la de les autonòmiques a Catalunya, celebrada al novembre passat, aquesta assemblea havia de ser molt important. De cara a les eleccions les CUP havien engegat un procés, al meu entendre, renovador i exemplar, obrint les portes del tinglado a un munt de col·lectius, de persones, de trajectòries, de sensibilitats que van permetre posar cara, ulls, expressió, perspectiva a una realitat política cada cop més grisa, més reaccionària, més contrària als interessos de la gent d’aquesta nació catalana avui ben sacsejada. La candidatura CUP-Alternativa d’Esquerres havia esdevingut un immens alè d’esperança a Catalunya, als Països Catalans, a molts indrets de l’Estat espanyol i, possiblement, ho podria ser a altres indrets, sobretot de la Mediterrània. Algunes de les persones i col·lectius eren presents a Olot.

Com que havia arribat tard, vaig haver de preguntar com havia començat tot plegat. Si ja s’havia presentat l’informe del secretariat valoratiu -encara que fos un tema per discutir en un altre moment- dels resultats de les autonòmiques, agraint la gran mobilització, el gran compromís de tots els sectors, celebrant els resultats i fent un esment especial a la diputada i als dos diputats electes i remarcant el seu compromís i dedicació. Em van dir que no. Es veu que no tocava. No m’ho podia -ni puc!- creure. Quatre mesos després de les eleccions i encara no hem celebrat el resultat, valorada la seva importància i demanada una valoració personal als diputats-da? Realment únics, per “cutres”. Sense cap dubte. Després de les europees a les quals va presentar-se la CUP, tampoc es va fer des de la pròpia campanya. La preocupació prenia lloc a la jornada.

Després, una nova preocupació. Com és possible que una AG en el context actual esdevingui un macroacte administratiu on només hi ha temps per als vots i gens per al debat dels propis continguts? Les prop de 500 persones votants -algú parlava de 700! Home que no és una mani, això- haurien de tenir un cert temps de discussió i valoració, que els temes tècnics tenen un altíssim contingut polític!

De fet, el desenvolupament de l’AG anava mostrant dues concepcions ben diferents de tot, m’atreviria a dir que del món, fins i tot. I el procés votatiu n’era un clar exemple. La sensació és que es feia cada cop més evident una idea de la CUP vinculada a l’Alternativa d’Esquerres, plural, horitzontal, transformadora del discurs, l’organització, el model democràtic, i fins i tot de les relacions internes i les institucionals, davant d’una altra CUP vinculada al Bloc Sobiranista catalunyès, desitjosa de ser reconeguda com a organització normal, d’esquerres, però normal, d’aquella normalitat que viu amb paràmetres estandaritzats, com enyorant un reconeixement de part de la democràcia vigent cap a la gent que ha lluitat per la independència i el socialisme als Països Catalans des fa dècades.

Només calia sentir determinades afirmacions sobre la militància exclusiva a la CUP, com un valor suprem, reduint l’organització a un reducte tancat i allunyat d’una realitat canviant i que ha estat la causant que la CUP hagi esclatat socialment i hagi generat les perspectives i les il·lusions, i els compromisos i les exigències que es van posar d’evidència a la campanya de les autonòmiques catalunyeses.

Aquest model d’organització centralitzada i autoreferencial, cada vegada més allunyat de la Unitat Popular com a espai en construcció, es reforçava en determinades votacions com ara en els temes relatius als espais on triar les persones alliberades, en defenses de models de tria absolutament administratius o més propis del món empresarial que d’un moviment transformador, emergent i ubicat a l’Europa del sud, a la riba de la Mediterrània en temps de trasbalsos capitalistes i institucionals. Plantejaments sobre l’ús dels diners, sobre la relació amb les organitzacions de l’Esquerra Independentista, amb els moviments socials… Tot plegat molt preocupant i ben poc encoratjador.

El debat ha de continuar, dins i fora de les CUP, per garantir aquest pol transformador que es mira amb esperança i amb respecte a altres indrets de l’Estat espanyol, dels pobles del sud d’Europa i de la Mediterrània i més enllà. Un pol que hauria de ser clau per a la construcció d’un projecte nacional per al conjunt dels Països Catalans i que en l’AG de la CUP es va veure trontollar, igual com es va fer trontollar la construcció de la Unitat Popular i d’un nou lideratge anticapitalista des del nostre país.

Al pavelló d’Olot van ressonar ecos de fraus sagnants, d’acusacions de criptoespanyolisme, d’acomodaments catalunyesos amb acceptacions “a l’últim instant” de les lògiques del bloc sobiranista que, com demostren els últims esdeveniments, tenen més a veure amb els interessos del poder que del poble.

La CUP no pot ser esclava de les cotilles que imposa la política del possible sinó que ha de servir a les polítiques que només seran possibles amb la força i l’organització de la majoria del poble dels Països Catalans. Per això, avui més que mai, ens cal la CUP-AE en plena forma. Com dèiem en la campanya electoral al Parlament regional de Catalunya, Som Països Catalans i ho volem tot!

ALEIX CARDONA

  1. No soc membre de cap CUP ni hi tinc relacio directa o indirecta, tot i que al meu poble a on vaig neixer, Molins de Rei, fan bona feina municipal des de fa uns anys.

    La meva militancia en l’esquerra independentista directa es llunyana, de l’època de Nacionalistes d’Esquerra (1980-1984) i ja ha plogut molt des de llavors. Nacionalistes d’Esquerra també va intentar ser un moviment assembleari popular, allunyat de les estructures partidistes clàssiques. No ho vam aconseguir, per raons diverses.

    Al mateix temps, a Europa hi havia un altre moviment que també es debatia entre seguir sent un moviment popular i assembleari o esdevenir un partit politic (Die Grünen-Els Verds), que acabaren sent un partit convencional.

    Les observacions i reflexions que l’Alexi comparteix em semblen força interessants i m’han suscitat alguens reflexions que comparteixo pel broc gros, sense massa elaboracio :

            Quan parlem d’unitat popular a que ens referim exactament? A la unitat de grups i organismes  socio-politics sorgits del poble en general? A la unitat de les classes considerades com a populars en una mateixa unitat d’accio ? A la unitat de tot el poble, que haura esdevingut «popular» en el sentit de ser d’esquerres ? 

    Aquesta primera pregunta no preten pas marejar la perdiu, ans posar en evidència que el terme popular és prou ambivalenta i polisèmic : classes populars, organismes i associacions sorgits de les classes populars, organismes i associacions sorgits del poble, el poble en si mateix…

            Per altra banda em sembla necessari constatar que mai un moviment popular assembleari ha aconseguit impulsar un veritable canvi social i politic, almenys en el que diem Europa. Avenços petits i parcials, molt importants si, pero transformacions i mutacions radicals crec que no.  Les raons d’aquest fet poden ser variades, pero segur que no tan sols

    Dit això, crec que la impaciència de molta gent que vol tendir a un partit o força politica convencional, obeeix en part a aquesta constatacio que acabo d’assenyalar… i potser a altres raons inconfessables…

    Certament les inèrcies de molts anys son dificils d’invertir, pero també cal tenir en compte que les noves maneres de fer i comprendre la politica en si mateixes no son convincents per a una part important de la poblacio, fins i tot a l’ambit mateix de l’esquerra independentista. Ens pot o no agradar, pero és un fet que cal tenir en compte.

    No sé si el que acabo d’escriure aporta o no alguna clarificacio. Aqui us ho deixo per si fos util

    Aprofito l’avinentesa per tal d’aportar un reflexio complementària sobre el futur de les CUPs que no es situa a nivell organitzatiu sino de fons. Si les CUIPS han de ser un pol innovador a l’Europa del Sud que ha de servir per fer trontollar el capitalisme, caldrà plantejar que abans o de manera paralel.la cal fer trontollar moltes coses, més fonamentals que el capitalisme si mateix. Fets i realitats en el que aquest s’arrela (i en les que s’arrelen també molts dels somnis i horitzons de les esquerres socialistes, anarquistes, comunistes, ecologistes…)  En refereixo a la cosmovisio o paradigma sorgit de la modernitat que resposa en un visio lineal del temps, en un antropocentrisme exacerbat i en una primacia de la rao instrumental. I en aixo capitalistes, socialistes, anarquistes, feixistes, comunistes, ecologistes ho comparteixen amb major o menor mesura, conscientment o inconscient…

    No hi fa res que els horitzons emancipatoris reals o declarats siguin diferents i teoricament enfrontats. Si hom comparteix fonaments cosmologics i paradigmàtics, tard o d’hora acaba confluint en els resultats, per més que hom ho vulgui negar.

    Bé, ho deixo aqui per avui, convençut pero que el veritable dilema de les CUPs no és tan sols de model organitzatiu en relacio a una concepcio donada de la politica, sino de concepcio i visio emancipatoria. De que ens volem emancipar i per quines raons ?

  2. molt d’acord amb auesta percepció

    amb por a que la gent s’acosti, al poble que lluita, no es va lluny

    però seguirem treballant per fer d’aquest projete una eina al servei de la gent, dels moviments populars, de les forces de canvi social

     no té sentit fer cap altra cosa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!