Terra i llibertat

Autodeterminació - Països Catalans

31 de juliol de 2013
1 comentari

LLIBERTAT PER A YOUSSEF ABDELKÉ

En el context d’aquesta guerra tan brutal com està esdevenint la revolució a Síria, que ja és una guerra declarada des de fa mesos.., les amigues i amics de SODEPAU, que treballen des de fa anys amb associacions, entitats i persones d’aquell país, ens demanen fer públic el cas del cineasta Youssef Abdelké, desaparegut pel règim sirià el passat 18 de juliol, i en aquests moments il.localitzat.
Youssef és un vell conegut de SODEPAU, igual que la seva esposa Hala Alaballa, cineasta, que està molt implicat en la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani que aquesta entitat celebra cada any i des de fa un parell a la Filmoteca. Ella ens ha demanat d’endegar aquesta campanya internacional.
Reproduïm a continuació un article de la Imma Merino al Punt-Avui al respecte.

Si ahir publicava una ombra sobre la campanya de suport a Victoria Ingabire, empresonada per l’oposició al règim dictatorial de Ruanda, avui aprofitaré l’espai per informar de la recollida de signatures per l’alliberament de l’artista Youssef Abdelké, detingut des del 18 de juliol pel règim sirià després d’haver signat un manifest en defensa dels principis de la revolució del març del 2011 i a favor d’un sistema democràtic al seu país. Me n’he assabentat pel meu amic Xavier Antich, que ha fet circular un missatge que explica que, a través de Sodepau, s’ha organitzat a Catalunya la recollida de signatures, que altres organismes demanen arreu del món. He buscat imatges de les obres d’Abdelké. N’he trobat que expressen un dolor antic i que adquireixen una renovada significació tràgica al seu país: un ganivet encastat en una taula amb la fusta esqueixada i al costat un ocell mort; un objecte en forma de cor amb una agulla clavada que el travessa; una dona (La mare del màrtir) agenollada amb el cap tristament ajagut en una cadira en què hi ha la fotografia del seu fill mort; un braç tallat amb el puny ferm; un home estirat al terra amb una bala al cap; la figura del Crist jacent de perfil (Crist a Damasc).

També he trobat a la xarxa un fragment d’una entrevista a la cineasta Hala Al-Abdallah, esposa de Youssef Abdelké, emesa fa uns mesos a la cadena Arte. Hi parla dels documentalistes sirians i també dels manifestants (convertits segons ella en vertaders cineastes) que s’arrisquen a captar imatges per enregistrar el moment tràgic del seu país. Hi afegeix la importància que, després de tant de silenci en el sofriment, a Síria emergeix el corrent d’expressió dels que parlen, llancen eslògans, dibuixen, pinten, escriuen, fan pel·lícules: armes artístiques pel combat polític que no acabarà encara que empresonin aquells que les fan servir. N’hi haurà d’altres que el continuaran.

Imma Merino. Punt-Avui.

(demanem disculpes perquè per error s’ha utilitzat fins ara, 11h del dia 31 de juliol 2013, una foto equivocada de Youssef Abdelké. La que hi figura ara mateix, és la correcta)

  1. Sóc partidari del dret a la deserció (tant se val si l’exercit és “regular” o es titlli “de liberació” o “rebel”: tots són portadors de mort i opressió).
    La meva solidaritat a tots els perseguits i victimes d’aquestes absurditats que uns anomenen guerres i altres en diuen conflictes armats.
    Us envio un enllaç que té a veure amb el què passa a Siria:
    http://www.protestantedigital.com/ES/Internacional/articulo/15402/Murio-asesinado-el-ue-era-el-ultimo-cristiano-de

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!