Neix el CitiLab a Cornellà

El proper divendres, dia 23 de novembre, a les 19:30, s?inaugura un dels projectes més ambiciosos per implicar a la ciutadania amb les TIC. Es tracta del CitiLab instaurat per la ?Fundació pel Foment de la Societat del Coneixement?. Aquest centre donarà cabuda a diverses empreses mitjançant espais per a la recerca – s?inclourà un complet estudi de televisió- i als ciutadans, on entre tots podran ?aprendre? a millorar des d?aplicacions informàtiques, ergonomia de productes existents o inclòs a crear nous productes que els propis ciutadans i/o les empreses proposin. Es tracta doncs del ?Primer Centre Europeu? d?aquestes característiques, que s?inclou dins del projecte de la  ?Fundació i2CAT? de centres Líving Lab de Catalunya.

La inauguració estarà presidida pel President de la Generalitat, el Ministre d?Indústria i  l?Alcalde de Cornellà. També assistiran diverses personalitats que van des dels degans del diversos col·legis oficials d?enginyeria tant de Catalunya com d?Espanya, rectors i degans de les diverses universitats, presidents i directors de diverses empreses participants o no en el centre i d?altres implicats dins de l?àmbit de la comunicació audiovisual i social i autoritats.

Després de quatre anys d?intensa restauració, l?antiga fàbrica de Can Suris es converteix finalment en la seu d?aquest centre digital que vol esdevenir un nou motor dinamitzador del Cornellà del segle XXI. La recuperació d?aquest edifici emblemàtic, que ha sabut conservar tot el caràcter del seu passat industrial, és fruit d?una ambiciosa aposta ciutadana que ha estat capaç de sumar complicitats entre les diferents administracions, el món acadèmic i les empreses. Citilab és un espai per aprendre a utilitzar la tecnologia, però també un punt de trobada entre el món físic i el virtual, on intercanviar idees que multipliquen la nostra capacitat innovadora i que poden arribar a convertir-se, fins i tot, en iniciatives empresarials.  Aquest projecte de projectes, sempre en constant procés de canvi, és també una important eina per conèixer quin ús estem fent de les eines digitals i de quina manera ens poden ajudar en problemàtiques concretes, com ara la discapacitat, l?aprenentatge intergeneracional o el treball col·laboratiu en grup.

 

 

Un laboratori  viu

Citilab respon al model de Líving Lab, entitat mixta pública/privada on ?ciutadans, empreses, organismes públics i centres de recerca s?involucren en el procés d’innovació.  A diferència dels laboratoris i centres de recerca convencionals, els Líving Labs permeten crear i  validar tecnologies, productes, serveis i models de negoci en entorns i contextos reals i quotidians. La singularitat de Citilab és que incorpora les experiències d’anys d’activitat de les xarxes ciutadanes a Catalunya, en aquest cas la xarxa cornella.net, cosa que no és freqüent en projectes d?aquestes dimensions. Aquest concepte d?innovació oberta és el que aglutina els membres de la Xarxa Catalana de Líving Labs, CatLab, presentada recentment per dos dels seus principals impulsors, la Secretaria per a la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Citilab forma part d?un projecte comú que contempla Catalunya com un gran laboratori social i manté al mateix temps connexió permanent amb grups punters de tot el món, tant en recerca com en innovació i aprenentatge.

 

 

Una comunitat que aprèn per sí mateixa

El més característic del model Citilab és que els ciutadans, sense limitació d?edat, prenen un paper actiu en el procés d?innovació incorporant la tecnologia a la seva vida quotidiana i entren a formar part d?una xarxa social d?aprenentatge en un entorn participatiu.  Els projectes que hi sorgeixin seran l?eix vertebrador al voltant del qual s?aniran afegint diversos membres de la comunitat, formant grups estables de treball. Totes les plataformes del Citilab estan interconnectades per tal de facilitar l?aprenentatge auto dirigit i compartit, la qual cosa donarà lloc a noves solucions, tant de productes o serveis com de tecnologies i processos. Aquesta metodologia, aplicada pel MIT (Massachussets Institute of Technology) en els seus programes més avançats, també s?utilitza en l?aprenentatge tecnològic per a professionals i empreses.  Entre moltes altres activitats, ofereix introduir-se en el vídeo col·laboratiu en línia, aprendre a construir xarxes Wi-Fi ciutadanes o fins i tot, per a nens i nenes entre 7 i 12 anys, aprendre a programar en Scratch, un llenguatge versàtil i intuïtiu

Per accedir a la oferta d?equipaments i serveis del Citilab, així com als seus cursos bàsics, n?hi ha prou amb pagar 3 euros l?any, que és tot el que costa fer-se el carnet de Citilaber.

 

 

Més de 4.500 m2 de tecnologia avançada

La funcionalitat de l?edifici es disposa en relació amb les seves plantes: a nivell de carrer s?hi troben els espais de divulgació tecnològica i de connexió lliure, amb més de 100 ordinadors portàtils a disposició dels Citilaber, que també hi poden anar, si ho desitgen, amb el seu propi equip. Adjacents a aquest gran espai comú hi ha diversos espais d?experimentació, com Forma Lab, per al desenvolupament d?aprenentatge virtual, Media Lab, un concepte de mediateca de nova generació on bona part dels continguts audiovisuals els aporten els mateixos usuaris, o Familiy Lab, dissenyat per explorar les possibilitats d?aprenentatge intergeneracional entre els més grans i els més menuts de la casa. A la planta primera hi ha les aules, dotades de pissarres digitals interactives i l?espai on s?instal·len empreses TIC vinculades a projectes del Citilab. Encara en fase d?equipament, la segona planta es destinarà en un futur a la producció de continguts multimèdia, i s?obrirà al nou ventall de possibilitats que genera la convergència damunt la plataforma de televisió per Internet (IPtv).

 

 

Impuls de la Fundació

Citilab està impulsat per la Fundació Privada pel Foment de la Societat del Coneixement, de la qual formen part l?ajuntament de Cornellà de Llobregat, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el World Trade Center Almeda Park, Siemens, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca.

 

 

Portes obertes al Citilab

Durant el cap de setmana del 24 i 25 de novembre hi haurà Jornades de portes obertes al Citilab on, d?una forma lúdica i participativa, els visitants tindran ocasió d?aproximar-se a aquesta nova realitat digital. Els participants podran, entre altres activitats, fer una primera passejada per ?Second Life?, aprendre a tocar la guitarra des d?una consola portàtil, posar a prova la seva agilitat mental o formar part d?una petita aventura que els conduirà per els espais de l?edifici.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *