Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

27 d'agost de 2006
5 comentaris

Llibre rebut: “Catalunya demà”

Títol: Catalunya demà

Autor: Josep Gimeno i Serrat (Barcelona, 1983) és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és redactor dels serveis informatius de Ràdio Sant Cugat.

Editorial: Ara Llibres

Apunt: "Per primera vegada deu personalitats rellevants de la societat catalana són entrevistades per explicar, des de diferents punts de vista, quin pot ser el futur del nostre país:

>"Catalunya serà capaç d’integrar la nova immigració." Salvador Cardús, sociòleg.

>"Catalunya és més decadent per la crisi cultural que pel dèficit fiscal." Ramon Tremosa, professor de Teoria Econòmica de la UB.

>"Espanya té pendent una modernització de la seva cultura política." Joan B. Culla, professor d’Història Contemporània a la UAB.

>"La concepció autonomista encara no ha quallat a la justícia." Guillem Vidal, magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

>"Cal voluntat política per normalitzar l’espai comunicatiu català." Miquel Calçada, empresari.

>"Als Països Catalans, s’hi pot viure sense haver de recórrer al català." Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

>"Sense estat propi, no hi haurà producció cultural normalitzada." Joel Joan, actor, director i productor.

>"L’episcopat és menys sensible amb la identitat catalana que fa vint anys." Pare Bernabé Dalmau, monjo benedictí de l’Abadia de Montserrat.

>"Catalunya i Espanya ja no es complementen: ara competeixen." Xavier Rubert de Ventós, filòsof.

>"Al Barça ara li toca ser més que un club arreu del món." Joan Laporta, president del Futbol Club Barcelona."

  1. Aquest és un llibre interessant, en el qual deu personalitats catalanes expliquen com veuen el país i la relació -sempre conflictiva- entre Catalunya (o els Països Catalans) i Espanya.

    Només començar, el sociòleg i periodista Salvador Cardús posa el dit a la nafra. Amb una clarividència espaterrant afirma el següent:

    <<No crec en la teoria del desconeixement com a causa de l’anticatalanisme. No és necessari conèixer un poble per respectar-lo. (…) En el cas de Catalunya i Espanya, el conflicte és d’arrel política i sorgeix de la incompatibilitat entre la realitat nacional catalana i el model d’Estat unitari que estableix la Constitució. És així de simple: un Estat unitari on la diversitat nacional no té cabuda genera tensió i conflicte. La responsabilitat és de l’estructura jurídica i política espanyola, no del desconeixement. Per als espanyols, Catalunya representa una amenaça per a aquest model estatal.>>

    Què us sembla? Oi que n’hi ha per sucar-hi pa … 

  2.   Al final es redueix a independència o dissolució.

       Si ens independitzem tindrem l’oportunitat de tirar el país endavant. I ens en sotirem o no, segons els nostres mèrits. Serem catalans lliures i podem ser pròspers.

       Si ens dissolem continuarem reculant perquè aquesta és la conseqüència normal de la pèrdua de personalitat d’un país i fins que no n’assumeix plenament una de nova. Però també perquè els catalans són els únics sincerament interessats en una Espanya descentralitzada; és de preveure doncs que la centralització augmentarà i per tant també la subsidiarietat i empobriment de les provincias, és a dir, de tothom menys Madrid. Serem espanyols provincianos i enviarem els nostres fills amb més talent a Madrid per a que prosperin. És a dir, el que ja fa i és una part de Catalunya s’estendrà, imposarà i normalitzarà.

      És qüestió de triar.

       

  3. Només puntualitzar una informació que donaves en un post anterior referent a una reunió de hippies senils que es va celebrar en el municipi del qual tinc el sa orgull de ser-ne regidor: Vilopriu és al Baix Empordà, cagumdéu!

  4. He llegit el llibre i en recomano la seva lectura. Considero que les entrevistes a Salvador Cardús, Ramon Tremosa i Xavier Rubert de Ventós són imprescindibles per fer-nos una idea d’on som i on pot ser que anem.

    És d’agraïr que l’autor no inclogui cap mena d’epíleg i permeti al lector extreure les seves pròpies conclusions. Llibres d’aquest tipus ajuden a arraconar la fatigant rutina política diària i fer-nos pensar més enllà dels quatre anys de legislatura, precisament el que fan els (nostres?) polítics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!