Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

11 de setembre de 2008
10 comentaris

Banderes i legalitat

Aquesta Diada, a part del tema estrella del finançament i la unitat dels partits catalans, ha destacat per l’èxit de la campanya perquè l’estelada estigués present als ajuntaments del país. El mapa fa goig. A Gràcia també, com mostra la foto. L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ho considera una manca de respecte. Vaig sentir Hereu a L’oracle, el programa de Xavier Graset a Catalunya Ràdio, justificant això de la manca de respecte i adduint la legalitat vigent. És curiós veure com, quan els convé, la legalitat és l’excusa per a adoptar determinades decisions polítiques. Alguns alcaldes es neguen a fer onejar per un miserable dia, el de la Diada Nacional de Catalunya, l’estelada perquè la llei no ho preveu. Els polítics prenen decisions polítiques, i els juristes, judicials. I quan pengen o no fan penjar un determinat símbol fan política, i no cal donar-hi més voltes. ¿Per què, si no, els alcaldes que es neguen a penjar l’estelada no compleixen les votacions democràtiques i majoritàries de determinats plens municipals en què els electes amb majoria decideixen que sí, que hi volen l’estelada a la façana de l’ajuntament? ¿Si el mandat d’un ple és aquest, per què no són tan disciplinats i ordenats com quan volen acatar la llei de símbols i banderes?

O un altre exemple. Onze de Setembre. Caserna de la Guàrdia Civil de Calella. Banderes hissades? Una. Quina? L’espanyola. Per què aquests no compleixen la llei? El nou Estatut diu claríssimament que als edificis oficials de l’Estat a Catalunya (això inclou edificis militars, casernes, etc) hi ha de ser present la senyera. No l’estelada, només la senyera. I se salten l’Estatut a la brava. (Una altra consideració és que ens pugui agradar més o menys, de veure-la en determinats edificis.) Però no havíem quedat que la llei s’havia de complir? ¿O és que la llei només la tenim present a l’hora d’ofegar expressions polítiques legítimes, democràtiques i pacífiques, adoptades per persones escollides a les urnes? I, a més, per un dia no passaria res, senyor Hereu. A Gràcia se salten la llei per la Diada. En altres dependències públiques, ho fan tot l’any i aquí ningú no diu res. Oi?

  1. Algú podria fer treball d’hemeroteca i mirar de trobar banderes i domassos penjats als balcons dels ajuntaments (preferentment socialistes) que no són precisament els que preveu la llei de banderes. Perquè, és clar, banderes de la pau, banderes tibetanes, domassos contra la sida, etc., això sí que hi pot penjar.

  2. M’estalvio l’adjectiu que mereix qui posa la “llei” pel damunt de la sobirania popular i encanvi ignora altres lleis en nom de l’ordre establert, sobretot per no molestar grups armats.
    En tot cas, demòcrata no seria l’adjectiu. Gent d’ordre, en el pitjor dels sentits possible, potser, i encara.

  3. haurien d’haver tingut el mateix zel legalista quan uns okupes emplenaven els parcs públics, embrutant-los i de forma il·legal, en temps de la guerra d’Irak, innacceptable, la llei està per sobre de tot i el jardí no és d’uns okupes que sols representen una minoria…impensable oi?

    Aquests del PSC suposo que si visquessim en ple franquisme també dirien que la llei és la llei (sobretot si és espanyola)

  4. A veure, això és com quan el president del congrés espanyol no admetia la bandera republicana al parlament argumentant que era il·legal. En aquest cas la llei se la va fer al seu gust, en quina llei es diu que la bandera republicana sigui il·legal? De la mateixa manera, que em diguin quina és la llei que no permet penjar una estelada en un balcó. Pot ser n’hi alguna, però que em diguin quina és, i si existeix, aquesta llei aquesta serà inconstitucional per violar drets fonamentals. Un altre tema és que un ajuntament no pengi la bandera espanyola en una edifici institucional, però com bé dius ens podem trobar milers d’exemples on no s’està complint la llei.

    Respecte l’alcalde Hereu. El que és una manca de respecte és que no sigui capaç ni de fer un mínim gest cap a una part molt important de la població de Barcelona. D’acord que l’estelada no és la bandera de tothom, però si la d’una part de la població. Oi que en en el seu dia va onejar la bandera gai a l’ajuntament de Barcelona? Doncs ara n’hauria de donar explicacions, les seves declaracions són un insult per una bona part de la població de Barcelona. Jo no vull un alcalde que no em respecti la meva manera de pensar, les seves declaracions són totalitàries i impròpies d’un partit que es fa dir progressista.

  5. No havíem quedat que els hereus eren aquells que restaven al mas?

    Què fa aquest pobletà per ciutat.

    Que se’n torne al poble, tu !

    Cordialment, Saül.

  6. Catalunya //*// no és espanya , ni ho serà mai !
    Els Catalans son els mé forts .
     VISCA CATALUNYA //*//.
     WWW.MARC-SABATES.COM
                RODA DE TER
                 NACIO CATALANA //*// Fusimana Sabatés +.

  7. El cas més espectacular ha tingut lloc a Sant Joan de les Abadesses: hipocresia en estat pur.

    Primer sembla que els socialistes diuen que sí (http://www.naciodigital.cat/elripolles/?seccio=noticies&accio=veure&id=6744), després diuen que no, després ERC presenta una instància, després el PSC diu que retirin l’instància i la pengin que faran els ulls grossos. ERC diu que es mullin i la resposta és una còpia literal de la llei de banderes (http://www.naciodigital.cat/elripolles/?seccio=noticies&accio=veure&id=6793), llei que, per altra banda no compleixen ells mateixos des del moment en què no tenen la bandera espanyola ni el retrat del rei penjats (ho va treure ERC quan governava) (http://www.naciodigital.cat/elripolles/?seccio=noticies&accio=veure&id=6797)

  8. Com en Vicent Partal apunta en el seu mail obert els socialistes s’han escudat en la legalitat per justificar el seu rebuig a acceptar que l’estelada onegi a Ajuntaments governats pels socialistes. En canvi, no tenen cap problema quan toca penja tot tipus de banderes d’altres països o motius polítics quan els hi convé, penso per exemple amb la iraquiana durant la invasió nord-americana o de l’arc de sant martí del moviment homosexual.

    El problema no és de legalitat sinó de fons!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!