Visions llunyanes

Contes d'amor, de mort i d'altres maldecaps

11 de juliol de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Catalans a Londres

Alguna cosa s’està movent a Londres…

Ja fa molts mesos que un grup de catalans residents a Londres s’estan movent per tal d’organitzar un casal, una "comunitat catalana a l’exterior", com es diuen ara. Finalment fa unes setmanes que s’ha aprovat per la Generalitat, i ja estan constituïts oficialment.

L’agrupació es diu Catalans UK (www.catalansuk.cat), i fa mesos ja que estan organitzant activitats, bàsicament conferències i xerrades, sovint en col.laboració amb Catalunya Empresa Oberta, la Fundació Trias Fargas, o el Centre Cañada Blanch de la London School of Economics. Entre d’altres, han passat per aquí l’Antoni Bassas, el Salvador Cardús, l’Antoni Vives, la Mònica Terribas i d’altres. Ara que ja estan més consolidats, la idea és augmentar i millorar les activitats, que també inclouran apartats lúdics.

L’objectiu és convertir-se en un punt de trobada dels catalans residents o passavolants al Regne Unit, i així crear unes xarxes de coneguts, amics, saludats i contactes per al benefici de tots, així com per projectar, promocionar i defensar la cultura catalana al Regne Unit. Recentment vam enviar una carta al diari The Independent, com a resposta a un article publicat en el dit diari on es criticava l’immersió lingüística. (http://comment.independent.co.uk/letters/article2606415.ece).

Paral.lelament, en aquestes últimes setmanes també s’han celebrat actes importants per a la política i cultura catalanes a Londres;

Els dies 28 i 29 hi va haver la conferència Nations Without States in the Global Age, al Queen Mary College (University of London) (http://www.politics.qmul.ac.uk/ASEN%20Conference/). Organitzat per la Montserrat Guibernau, va tenir una important presència de ponents catalans, i referències constants al nacionalisme i política catalans. Els participants i ponents eren tots de primeríssim nivell, incloent Anthony Smith, Michael Keating, i catalans com Ferran Requejo, Mònica Terribas, o la mateixa Montserrat Guibernau.

Una setmana més tard, es va organitzar també al Queen Mary, la conferència "Catalan Culture and Identity in the Digital Era", organitzat pel Centre for Catalan Studies (http://www.sllf.qmul.ac.uk/hispstudies/catstudies.shtml). Vàries ponències donades per personalitats cabdals de la blogosfera catalana i de la internet en català, com ara Saül Gordillo o Vicent Partal, així com també Josep Gifreu o Imma Tubella, estudiant i valorant la presència catalana a l’internet, i les seves lectures polítiques i socials. Molts dels participants ja han penjat les seves valoracions en els seus blogs i webs personals.

A totes aquestes activitats cal sumar-hi la tasca incommensurable que l’Anglo-Catalan Society fa dècades que està duent a terme (www.anglo-catalan.org).

Tots aquests casos venen a donar exemple que és palpable que alguna cosa s’està movent a Londres; esperem que les activitats no deixin d’augmentar i millorar, i col.locar Londres com a referència de la cultura catalana de l’exterior. Cal que la societat, i els nostres polítics, reconeguin que és cabdal per a qualsevol nació amb aspiracions de reconeixement internacional el tenir una diàspora activa, reconeguda i amb capacitat de mobilització.

Potser algun dia acabarem establint una ambaixada a Londres…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!