SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

11 de juny de 2012
0 comentaris

EL FRAU DEL GASODUCTE

Dos mesos endarrere l’Entesa per Sabadell va reclamar la paralització del gasoducte perquè el projecte ja no tenia raó de ser. Avui fa una proposició al Ple per demanar responsabilitats a l’Empresa Enagas i al Ministeri d’Indústria per la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres.

La exposició de la portaveu Virgína Domínguez és prou eloqüent: “Demanar responsabilitats per una obra que finalment no tindrà l’ús pel qual va ser dissenyada. Una obra que ha resultat ser un frau… Com bé saben, al mes de gener, un cop ja s’havia iniciat l’obra i l’afectació dels espais naturals, va transcendir la decisió del govern francès de desestimar la construcció del tram del gasoducte europeu entre Figueres i Barbairan, que era el que donava sentit al tram Martorell-Figueres. França optava així per interconnectar les xarxes de transport de gas francesa i espanyola a través del gasoducte ja existent al País Basc”.

 

Seguidament fa un resum de la informació que sustenta la moció i explica com davant del secretisme sobre el futur d’aquesta infraestructura, el grup municipal de l’Entesa per Sabadell, no el govern de la ciutat, es va adreçar als governs català i espanyol per tal de requerir una informació oficial que la confirmés.

 

La resposta de la directora general del gabinet del Ministre d’Indústria, Energia i Turisme va ser que el gasoducte no tindria continuïtat a partir d’Hostalric. La senyora Maria Rodríguez de la Rua revelà també que l’Open Season 2015, la trobada dels organismes de transport europeu de gas i de les comissions reguladores d’Espanya i França, el 16 de juliol de 2010, ja havia decidit no desenvolupar el projecte MidCat i per tant la interconnexió amb França per Figueres.

 

Tot i coneixent aquesta informació, i per tant la inviabilitat del projecte, la Direcció General de Política Energètica i Mines, del Ministeri dIndústria, Turisme i Comerç, va fer oïdes sordes i va autoritzar que Enagas iniciés la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres, sense cap mena de garantia dinterconnexió amb França, i sabent que lestat veí ja havia desestimat el projecte.

 

I per si encara quedava algun dubte de què aquest gasoducte no servirà per res, diu, el nou Pla d’Energia i Canvi Climàtic 2012-2020 de la Generalitat de Catalunya també desestima la construcció de la central de cicle combinat de Bescanó, que s’havia esgrimit com a justificació perquè el Gasoducte arribés a les comarques de Girona. I conclou: “És a partir de constatar que s’ha produït una ferida inútil i innecessària al Vallès, travessant sense cap mirament camps de conreu, boscos, carenes, rius i torrents; de verificar el menyspreu pel nostre territori més preuat; és veient la manca de rigor en l’actuació de les administracions públiques que fan una inversió inútil que destrueix espais naturals amb absoluta impunitat, és a partir d’aquesta realitat que pensem que com a Consistori, com a responsables de vetllar pels interessos de la nostra ciutat i del seu patrimoni col·lectiu, no ens podem quedar impassibles i per això demanem el suport del consistori per aprovar aquesta moció.”

 

El PSC havia enviat prèviament esmenes a la moció que havien estat recollides. ICV  s’afegia com a proposant i per tant la proposta ja arrancava amb el vistiplau de tres de les sis organitzacions polítiques representades al Ple, tal com confirma la intervenció dels respectius portaveus. EUiA lamenta que no estigui regulada la participació de l’administració local, ni autonòmica, en la Comissió de seguiment del projecte. Fet que podia haver evitar els danys causats.

 

CiU es fa l’orni o realment té la informació obsoleta, com li diu la portaveu de l’Entesa, perquè continua defensant la finalitat del projecte: connexió amb França i subministrament de gas a les terres de Girona. Tot i així suavitza la seva postura i s’absté. El PP que no ha dit ni piu, fa la mateixa opció. L’emplaçament públic del Ministeri i d’Enagas queda aprovat amb els vots a favor de l’Entesa, ICV, PSC i EUiA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!