SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

8 de gener de 2011
0 comentaris

2 ? Ple de desembre: URBANISME I MEDI AMBIENT, TERRA DE CAVALLERS.

Amb el dècim punt de l’ordre del dia s’encetaren els temes d’urbanisme, alhora el ponent va afluixar la corda i propicià un debat entre cavallers. El primer punt sobre la parcel·la del Cercle Sabadellès ja s’havia discutit en un altre ple, ara es formalitzava el tràmit, així doncs els grups mantingueren el seu vot. L’onzè i el dotzè feien referència al patrimoni. En el primer s’ampliava el catàleg de béns a protegir, entre els quals s’incloïa el Refugi antiaeri de l’IES Pau Vila, tal i com l’Entesa havia proposat i el ponent es va cuidar de destacar. El mateix apartat contenia la nova modificació per a protegir els espais d’interès mediambientals.

L’Isidre Soler, portaveu de l’Entesa, lamentà que la rectificació proposada, fos deguda a la resolució en contra feta per la Generalitat al redactat anterior, que fou objecte d’una al·legació, en el mateix sentit, per part de l’Entesa i desestimada pel govern municipal en el seu moment. En Juan Carles Sánchez, ponent i portaveu del PSC, va justificar l’actuació amb una extensa explicació tècnica sobre les possibles interpretacions de la normativa. Va agrair el canvi de vot de l’Entesa i es reafirmà amb l’actual protecció dels sistemes verds. El tema es va cloure amb l’abstenció de tots i el vot afirmatiu del PSCpp.

En el punt següent es proposava modificar els volums edificables en edificis protegits, per a facilitar-ne la seva restauració. El ponent va assumir la proposta, també de l’Entesa, d’afegir-hi la condició de fer prevaldre, en cas de reforma, l’encaix arquitectònic. L’Isidre Soler va remarcar la capacitat de diàleg del Juan Carles i els resultats satisfactoris per a tots, cosa que obligà al ponent a dir “totes les actuacions, a favor i en contra, són del govern”. ICV-EUiA i CiU s’abstingueren, votaren a favor PSCpp i l’Entesa. L’últim tema d’urbanisme demanava permetre a l’AVAN fer una hipoteca sobre el local cedit per l’Ajuntament. Sense debat  s’aprovà per unanimitat.

El catorzè punt, a les onze hores, era el primer dels tres temes de medi ambient. Aquest i el següent tractaven de la nova ordenança reguladora del soroll i del Mapa de Capacitat Acústica del municipi. Les paraules del ponent, Ricard Estrada, explicant el procés seguit, com s’havien recollit les aportacions de l’oposició i el fet meritori de ser la primera població de més de 200.000 habitants que s’havia adaptat a la nova normativa, van ser respostes per cada un dels grups de l’oposició elogiant el treball fet i la capacitat de diàleg pel ponent. El fet forcà a Ricard Estrada, abans d’obtenir l’acord unànime, a repetir les paraules del seu antecessor d’urbanisme: el govern és un de sol.

El tercer punt de medi ambient tractava de l’increment de les tarifes de l’aigua. El ponent anuncià el manteniment del sistema tarifari però calia fer un augment del 2% per mantenir el compte d’explotació. A ningú agrada ser coparticipant d’un augment preus, així amb un to reticent cada grup justificà perquè hi votaria a favor. L’Entesa demanà un cop més el canvi tarifari per un sistema no lineal basat en trams de consum. Abans de l’aprovació de l’augment per unanimitat, el Sr. Bustos va anunciar el fracàs de l’OPA sobre la Companyia d’Aigües, només van aconseguir el 2,09% de les accions, i va agrair als accionistes el fer possible la continuïtat de la gestió des de Sabadell.

Un mal concurs per un gran projecte.

Dos quarts de dotze, tres hores i mitja de ple, començava el debat del paquet de propostes de l’Espai Públic. En un moviment de relax vaig fer una llambregada a la zona destinada al públic, era desèrtica. Els sindicalistes feia estona que havien marxat, es podia veure algun tècnic o periodista entre la majoria de cadires buides, però com a persones de públic restava sol. El ponent del PSC, Francesc Bustos, justificà el primer dictamen, modificar la concessió del servei de transport urbà per tal de prestar servei fins a Sant Quirze i l’Hospital General de Catalunya. Tothom va aprovar-ho excepte CiU, s’abstingué amb la demanda d’un estudi econòmic.

Els dos següents, divuitè i dinovè, tractaven de les tarifes pel 2011 pels aparcaments del passeig Espronceda i de la plaça del Doctor Robert. També obtingueren l’aprovació majoritària, però amb l’abstenció de CiU i ICV-EUiA. El següent tema era ratificar o no, la desestimació del recurs presentat per l’empresa perdedora en el concurs per la instal·lació de la recollida pneumàtica de residus al centre de la ciutat. La rellevància del tema i l’actitud del ponent, Francesc Bustos, va tornar a tensar l’ambient. El portaveu d’ERC, va lamentar aquesta situació en un dels contractes més significatius d’aquest mandat. L’Isidre Soler va centrar la seva queixa en l’excessiva valoració que les bases del concurs donaven al termini d’execució, dada que era irrellevant fixar inicialment si l’obra es podia acabar quan es volgués, com estava passant en molts altres contractes, sense cap conseqüència per la constructora.  A més, considerant el cost, va mostrar la seva estranyesa pels quatre informes demanats per avalar la resposta a l’al·legació. Les mateixes inquietuds però amb matisacions van mostrar ICV-EUiA i CiU. El ponent desvià la crítica al queixar-se de la pressió de l’oposició sobre la tècnica gestora del concurs i tota l’oposició va coincidir en què demanar informació no és cap pressió, si aquesta es facilités això no passaria. Finalment es ratificà la desestimació pel vot de la PSCpp amb l’abstenció de la resta. En el punt següent es demanava la ratificació del conveni que permetrà a l’Ajuntament gaudir del sistema centralitzat de la Generalitat per a la compra de béns, fou aprovat per tots els grups amb l’abstenció de CiU.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!