Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

31 de juliol de 2009
1 comentari

Cap a la creació de l?Entitat Municipal descentralitada (EMD) de l?Estartit?

Avui em reuneixo, conjuntament la directora dels Serveis territorials del departament a Girona, Mireia Mata i el subdirector d’Assistència Jurídica, Josep Martínez, amb l’alcalde i els representants del grup municipals de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) per treballar la creació de l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de l’Estartit. Més concretament, la delegació municipal l’encapçala l’alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí (ERC), el primer Tinent d’Alcalde, Joan Margall (PSC), el president del consell Municipal de l’Estartit, Eduard Vila (LEI), i el cap del grup municipal de CiU, Joan Ribes, així com altres tècnics del propi ajuntament. En aquesta legislatura ja s’han mantingut dues trobades i reunions de treball, amb la intenció de treballar per convertir l’àmbit de l’Estartit en una  Entitt Municipal Descentralitzda (EMD). Si tirés endavant la creació de l’EMD faria de l’Estartit l’únic municipi de les comarques gironines amb aquest estatus. ////segueix////

 

El punt de partida de la reunió d’avui serà el document elaborat per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí anomenat Document de bases per a la creació de l’entitat municipal descentralitzada de l’Estartit. Aquest document intenta ser el punt de partida perquè el ple municipal aprovi abans d’acabar l’any la proposta d’EMD. El document de poc més de 30 planes, es detalla l’àmbit, les competències i l’organigrama d’aquest futur ens descentralitzat. Amb la proposta de bases que realitza el consistori, l’EMD de l’Estartit comptarà amb les mateixes competències que actualment té el Consell Municipal, ja que el futur ens descentralitzat podrà tenir el control sobre totes les àrees municipals. Competències com urbanisme, hisenda, medi ambient o altres serveis bàsics (abastament d’aigua potable, recollida de brossa o enllumenat púbic) restaran centralitzades.

 

La creació de l’EMD de l’Estartit té però algunes singularitats que fa que el procés sigui seguit amb intensitat per altres casos similars i per la pròpia gent del Baix empordà. Per exemple,si es dóna a tràmit aquesta proposta la de l’Estartit seria una de les EMD més grans del país, només superada per Valldoreix, La Canonja i Jesús. Tot i que en el cas de l’Estartit el pes del turisme el fa ser una situació diferent amb estacionalitats poblacionals i demogràfiques. Per cert, en la setmana on el govern ha aprovat que una de les 58 EMD que té Catalunya es pugui convertir en municipi: La Canonja. Tot el procés de creació d’EMD i el seu rol ha provocat en els darrers anys una certa reflexió, com explicava en una de les reunions amb l’agrupació de EMD de Catalunya, que en la Llei de governs locals hauria de perfeccionar i millorar. No està resolt bé l’elecció de la junta veïnal o sobretot el procés de governança, com tampoc el fet relacional de l’EMD amb el municipi mare, ja que els convenis econòmics o temes urbanístics acostumen a ser sovint els problemes més sovintejats. De fet, el procés que està fent l’Ajuntament de Torroella de Montgrí és bastant exemplar per la seriositat i rigor, que un pas tant transcendent com crear un nou ens local necessita, i sobretot es fa amb un ampli consens polític local.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!