El Mont

No és el món

20 d'agost de 2011
0 comentaris

La Llei de Maat – La constitucionalitat de les execucions hipotecàries.

L’augment dels desnonaments i la lluita del Moviment 15-M, ha posat en els últims mesos sota el focus a les execucions hipotecàries. El Tribunal Constitucional va rebutjar estudiar si aquests embargaments vulneren els drets fonamentals dels afectats a un habitatge digne i a obtenir la tutela efectiva dels jutges i tribunals. Aquesta petició procedia d’un jutjat de primera instància de Sabadell i data d’octubre de 2010, mesos abans que el Moviment 15-M centrés part de les seves activitats en la paralització de desnonaments que considera injustos.

La interlocutòria del tribunal……. 

no considera inconstitucional que l’actual regulació disposi la continuïtat de l’execució si el preu del bé hipotecat no cobreix el crèdit. Diverses agrupacions, com l’Associació d’Afectats per la Hipoteca, reivindiquen que s’apliqui la dació en pagament, és dir, que el lliurament de l’habitatge cobreixi el deute contret amb l’entitat bancària. “Aquest acte manté la doctrina que s’aplica actualment i això només pot canviar si es pacten condicions diferents amb els bancs a l’hora de signar les hipoteques”, explica Álvaro Mendieta, del despatx d’advocats Cuatrecasas. 

 El tribunal va basar la seva decisió d’ahir en sentències anteriors que recolzaven l’actual regulació que afecta les execucions hipotecàries. La primera d’elles, de 1981, assegura que el procediment d’execució hipotecària “limita extraordinàriament la contradicció processal, però això no significa que es produeixi indefensió “. El Constitucional va explicar en aquella sentència que no es produïa tal” indefensió “perquè els afectats podien optar per altres vies, com suspendre el procés amb el pagament o bé iniciar un procediment declaratiu, en el qual un jutge pot dictaminar sobre els fets controvertits. 

 La de 1981 no és l’única sentència que se cita en l’acte d’ahir. El juny de 1993 el mateix tribunal va tornar a fallar en aquest sentit. “Perquè queda oberta a tots els interessats la via del judici declaratiu per a la defensa dels seus drets, aquest Tribunal Constitucional ha afirmat que la limitació de controvèrsia i altres peculiaritats d’aquest procediment no vulneren el dret a la defensa “, van dir els magistrats aquella ocasió. 

 La interlocutòria del Constitucional va incloure un vot particular del magistrat Eugeni Gay, en què critica que la resolució no aborda elements de “transcendència social i constitucional” com són les “especials” circumstàncies de la situació econòmica i financera actual, molt diferent de la dels anys vuitanta, quan es va fixar la doctrina inicial. 

 Per això, sosté que no li sembla suficient per rebutjar “com infundada” la qüestió d’inconstitucionalitat la remissió a les sentències existents. Per Gay, “seria necessari examinar si els preceptes qüestionats a la llum del nou context econòmic i social són compatibles o no” amb els drets recollits en la Constitució. A més, aquest magistrat recorda que les normes no poden establir-se “d’esquena a la realitat social” i subratlla que la “enginyeria financera” actual és més complexa i pràcticament impossible de sotmetre a un control. 

 En qualsevol cas, el Constitucional va assegurar en l’acte publicat ahir que és competència del legislador canviar la normativa vigent. “La qüestió d’inconstitucionalitat no és la via processal idònia perquè els òrgans jurisdiccionals puguin qüestionar de manera genèrica o abstracte la constitucionalitat d’un règim o esquema legal “, ha apuntat en el document. 

Des de l’inici de la crisi, les execucions hipotecàries s’han multiplicat gairebé per quatre, en passar de 25.943 el 2007 al rècord de 93.622 el 2010, segons el Consell General del Poder Judicial. En el primer trimestre del 2011, 15.491 famílies van ser desnonades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!