Veus contra el silenci

Al text anterior titulat Esgarrifats parlem de l’exposició recentment inaugurada a la biblioteca pública de Vic i ho acompanyem amb alguns textos breus escollits del llibre de referència Llums i Taquígrafs.

Ara ens volem referir al tercer volum d’aquest llibre que porta per títol Afònics. Veus contra el silenci on es recopilen els mots i les paraules d’una trentena llarga de personalitats que analitzen el caràcter polític, ètic i social obert per la metàstasi de la corrupció. Veus i paraules que adoben l’esperança, abonen un futur diferent i esperonen l’acció col·lectiva.

No podem reproduir aquí el contingut d’aquest llibret i qui hi estigui interessat ja el podrà trobar. Limitem-nos, doncs a posar-ne uns breus fragments que ens han semblat significatius: Continua llegint

Publicat dins de General | Etiquetat com a | 2 comentaris

Esgarrifats

Ahir, dimarts 8 de gener es va fer, a la biblioteca Joan Triadú de Vic, la inauguració d’aquesta exposició preparada fonamentalment per l’Anna Carrió, amb la col·laboració de diferents persones que s’engloben sota el nom de “Col·lectiu de Persones Esgarrifades”.

A més de convidar-vos a visitar-la detingudament, em serveix de pretext per fer també aquí algunes anotacions sobre aquesta lacra tan seriosa i greu de la nostra societat com és la corrupció existent a tots els nivells i que ens afecta directament a tots.

Per avui em limito a reproduir algunes frases significatives que es poden trobar als volums “Llums i taquígrafs”, una de les fonts principals de l’exposició:

La corrupció constitueix una amenaça per a la primacia del dret, la democràcia i els drets humans[…] destrueix els principis d’una bona administració, de l’equitat i de la justícia social. Continua llegint

Publicat dins de General | Etiquetat com a | Deixa un comentari

De reis, res de res: el rei era un altre

Què deu haver passat a través dels segles que hagi permès canviar el nom d’astròlegs per reis? Consultem la font que tenim sobre això, l’evangeli de Mateu, en la magnífica i actual traducció de Joan Francesc Mira, i ens adonarem que el rei que hi surt i les seves intencions eren ben bé oposades; és que un rei allà no hi tenia res a fer; la seva ‘missió’ és controlar i destruir qualsevol oponent que se li posi al davant, un rei és un poder únic dedicat per damunt de tot a mantenir el seu tron i tots els súbdits i territoris del reialme. Continua llegint

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Viure és canviar

La vida és un procés que exigeix canvi, mutació i autodeterminació. Hauria de ser una ocupació vital de tots els sers humans: elaborar un projecte de vida propi enfront del destí.

No hi pot haver cap tasca tan important com aquesta ja que significa tornar a néixer i presentar-se enfront dels altres com un ser nou i fruit d’un nou naixement.

Continua llegint

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Por a la realitat oberta, a la llibertat

Diuen que la por és mala consellera, per por s’han fet i es fan disbarats greus arreu del món.

Jo crec que, si ens ho mirem a distància, veurem que la por i la desconfiança en la realitat poden explicar moltes de les greus monstruositats que trobem al nostre entorn i són la raó fonamental que explica l’èxit dels feixismes, nazismes i totalitarismes de tota mena. Ens sentim amenaçats i, com els cargols davant el perill més insignificant, ens repleguem dins de la closca. Ens fa molta por un món obert a tots els vents, ens fan por noves idees que puguin capgirar les nostres ‘seguretats’… Continua llegint

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari