Mar endins

Si algú cerca la continuïtat d’aquest blog, li faig saber que no fa gaire vaig decidir obrir-ne un de nou per continuar aquesta publicació. El motiu és que aquest no m’anava bé per a donar al blog la participació oberta a tothom qui ho vulgui, i la meva pretensió ha sigut sempre la de crear diàleg i debat, no de tenir només lectors.

Per això, qui vulgui mantenir comunicació amb el blog ara ha d’anar a Mar endins que te l’adreça https://endinsar.blogspot.com  Convido a tothom a fer-ho i a inscriure-s’hi si en té ganes.

Hi he traslladat una bona part dels textos que havia ja publicat aquí

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tenir salut

En una societat tan medicalitzada com la nostra, on sembla que només sigui possible sobreviure a base de medicaments i de visites constants als especialistes, analítiques de control de colesterol, de la pressió sanguínia, dels menjars i dels beures, amb mil potingues i complements alimentaris… és molt convenient replantejar-nos què vol dir tenir salut i per tant com podem viure bé i ser feliços al marge de tota aquesta intoxicació mental. Som víctimes d’unes publicitats cada vegades més agressives que han de fer funcionar a ritme creixent el gran negoci de les indústries farmacèutiques, dels hospitals i de la medicina privada… La vida i la mort al servei dels grans negocis que ens ofeguen.

Tenir salut és molt més que no tenir cap malaltia, la salut no pot ser absència de sinó que ha de tenir un plantejament positiu. Fa pocs dies, una persona qualificada en aquests temes convidava a allunyar-nos d’aquesta medicalització de la vida, de les visites als metges i de les mil potingues que prenen la majoria i a aprendre a viure sanament pel nostre compte. Es va referir a un concepte de salut que ens pot donar nova perspectiva: SALUT voldria dir una manera de viure autònoma, solidària i joiosa. Una manera d’entendre la vida que ens hem de proporcionar cadascú en el dia a dia canviant de manera d’entendre’ns a nosaltres mateixos, la societat i la vida. Un programa personal de vida i com a membres solidaris de societat; i això ens porta una gran joia.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

La Candelera: llum i escalfor, fertilitat i fecunditat

La festa cristiana de la Candelera es va iniciar amb el papa Gelasi l’any 496 però de fet el que va fer aquest papa va ser una cristianització d’uns costums i tradicions l’origen dels quals es perden en el túnel del temps, semblant a la que havien fet alguns segles abans amb el Nadal que venia a substituir la festa romana del Sol. Els romans i els grecs ja celebraven feia segles les seves «candeleres» en aquests mateixos dies de febrer i de fet la pretensió del papa era de fer front a les festes purificatòries paganes, sobretot a les lupercalies, exaltació de la fertilitat, que els romans celebraven fent fins i tot una processó amb candeles; i aquelles «candeleres» de romans i grecs venien a ser continuació de festes i ritus que vénen de temps molt remots, dels pobladors més antics a Europa i que nosaltres coneixem amb noms genèrics com ibers i celtes i les seves diferents barreges «celtiberes». Continua llegint

Publicat dins de General | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Cap a una revolució antropològica

Les revolucions històriques no són vàlides en la nostra situació mundial actual, no tenen les respostes que necessitem per a les grans transformacions que ara s’estan produint, davant de la gran pobresa que augmenta a nivell mundial, davant de la problemàtica ecològica i de la configuració de la pau en un món cada vegada més globalitzat. Continua llegint

Publicat dins de General | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

El cor té raons que la raó no coneix

Al seu llibre Per combatre aquesta època. Dues consideracions urgents sobre el feixisme, Rob Riemen reivindica que cal mantenir viu l’humanisme europeu per combatre la ignorància, l’estupidesa organitzada, l’odi i la por que promouen determinades elits polítiques per destruir l’esperit autèntic de la civilització democràtica, basat en la veritat, la bellesa i la justícia. En reprodueixo alguns paràgrafs que m’han semblat especialment significatius:

La ciència ens ha privat de la veritat…!

(…) Continua llegint

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari