“El kit de la lucha en internet”, de Margarita Padilla

Malgrat el títol, que per moments ens faria pensar en un llibre pràctic estil bricomanía, aquesta obra resultarà d’allò més interessant a qualsevol persona interessada en la lluita per la llibertat i la justícia social a la xarxa. Bàsicament es tracta d’una ràpida panoràmica històrica que abraça quatre punts claus de la mateixa, els analitza i n’extreu unes reflexions que més bé són proposicions per seguir construint aquest “kit de lluita”. Així, el llibre s’organitza en capítols que estudien l’afer Wikileaks, els Anonymous, els Hacktivistes i algunes aportacions individuals i empresarials significatives. Temes com a llibertat d’expressió, el periodisme, la neutralitat de la xarxa o les formes d’organització i participació, entre molts altres, hi són presents.

L’autora, més que defensar una tesi prèvia, cerca tots els angles possibles i vàlids de les qüestions amb una mentalitat oberta i una predisposició positiva. Recull fonts, explica detalls, posa en context i fa les citacions necessàries amb encert. Vol aprendre, comprendre i reflexionar sobre com encarar les lluites en aquesta nova frontera que és internet, i ens convida a fer-ho no des de l’autoritat sinó des del reconeixement mutu. En aquest sentit, sembla que ha interioritzat el model comunicatiu d’internet quan atorga a les lectores les característiques dels nodes que fan funcionar la xarxa: intel·ligència i autonomia.

El llibre està escrit amb simplicitat formal i claredat expositiva, essent apte per qualsevol persona interessada en el tema, per bàsics que siguen els seus coneixements. És curt però alhora farcit de bones idees i, en fi, del tot recomanable. Traficantes de sueños l’edita sota llicència CC-BY-SA-3.0 i podeu comprar una còpia en paper per 6 € o bé descarregar-vos el PDF gratuïtament.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *