El rei Jaume I en l’imaginari popular i en la literatura

VV.AA. Edició a cura de Carme Oriol i Emili Samper

Publicacions URV, Edicions UIB 


El rei Jaume I en l’imaginari popular i en la literatura presenta 11 aportacions fetes per especialistes que estudien la importància de la figura del monarca català en aquests dos àmbits. El rei Jaume I és un personatge molt popular en la nostra cultura i un referent indiscutible en l’imaginari dels diversos territoris que la conformen. Protagonista de rondalles i llegendes, la seva figura ha estat evocada també per escriptors i artistes. Realitat i ficció s’abracen en un àmbit i altre i han creat la imatge que tenim avui dia del rei conqueridor de terres i cors. Aquest volum ofereix un recorregut per aquests viaranys, guiats, tots ells, per la figura del rei.


Recentment he llegit aquest interessant llibre co-editat per un dels companys de ComiCat, Emili Samper, en la seva vessant més il·lustrada. Com a bon valencià, ja podeu suposar que qualsevol cosa relacionada amb En Jaume I, el nostre fundador, té un especial interès per mi. Sí, ja ho sé, de vegades sembla que no hem tingut altres reis que aquest al País Valencià, és malaltís. Bé, en tot cas, he de reconèixer que he gaudit de la lectura del llibre.

Està format per diversos estudis, amb la qual cosa és difícil valorar-lo en conjunt. Em pense que no es podria considerar una obra de divulgació tenint en compte el rigor i la precisió amb que es tracten segons quines qüestions, en algunes aportacions més que en d’altres. De tota manera, tampoc s’hauria d’espantar ningú: el folklore no és física quàntica. Així, és fàcil que un neòfit com jo ho puga passar per alt i quede ben satisfet amb el bon grapat de curiositats sobre la nostra història real i fictícia que descobrirà. Ideals per entendre millor de quin ric imaginari venim i fins i tot 
per contar-les a la vora del foc. Feu-li una ullada, paga la pena.

+ informació a Meo Quidem Animo

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *