Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

29 de març de 2010
0 comentaris

Trisquel: GNU/Linux 100% lliure i en català

Recentment s’ha presentat Trisquel 3.5 Awen, la darrera versió d’una distribució de GNU/Linux 100% lliure promoguda des de Galícia i que està disponible totalment (és a dir, també quant a la instal·lació, tot i que encara no el seu web) en català, a més de gallec, eusquera, español, anglès… De fet es tracta de l’altra gran distrubició reconeguda per la Free Software Fundation conjuntament amb gNewSense. De fet, les dues són una versió “neta” de programari privatiu de la popular distribució Ubuntu, cosa que segons sembla és cada vegada més difícil donada la deriva de la política d’aquesta última.

Les distribucions 100% lliures són importants per fomentar l’aparició de solucions lliures front a d’altres privatives que tenen la porta oberta a les grans distribucions de GNU/Linux. Per això, gastar una distribució com Trisquel té un punt de militància, i també inconvenients que ara explicaré. Jo el que he fet ha estat baixar-me el “Live CD” que permet carregar el sistema operatiu sense fer cap canvi a l’ordinador. I el que he vist m’ha agradat.

La gran majoria dels usuaris pense que trobaran tot el que necessiten per un ús corrent (inclou l’escriptori GNOME 2.28, el paquet ofimàtic, OpenOffice.org 3.1.1, el navegador Mozilla Web Browser 3.5, etc) a més d’un acurat disseny. Un dels problemes més greus d’aquests sistemes 100% lliures és la detecció de certs tipus de maquinari com les targetes de mòdem wifi però, he de dir que a mi m’ho va detectar tot sense cap problema. La gran dificultat segueix essent el “Flash”, donat que els equivalents lliures encara estan un poc verds i això es nota en certes pàgines web. Per mi això suposa un greu inconvenient però es veu que no deu ser tan important quan dispositius d’última moda com l’iPhone o l’iPad ni el suporten ni el suportaran mai, segons Apple.

[Actualització]

M’agradaria aclarir unes qüestions, quant a la diferència entre gNewSense i Trisquel. Traduisc:

“El projecte Trisquel és anterior a gNewSense, i també a Ubuntu (abans utilitzàven els dipòsits de Debian). A més, hi ha moltes diferències tècniques entre els dos, com les versions educativa i empresarial, el suport per 64 bits, i una estructura de dipòsits diferent heretada de les versions basades en Debian. D’altra banda, els (excel.lents) scripts de GNS es limiten a netejar Ubuntu de programari privatiu, i ho fan molt bé (tant que utilitzem alguns d’ells), però no canvien gairebé res més. El nostre principal esforç tècnic està a personalitzar la distro, que és molt diferent d’Ubuntu tant en aspecte com en prestacions.”

La diferència estrategica pel que fa al programari lliure és obvia, com també la necessitat que tenen totes les distribucions lliures de treballar plegades. En això sembla que estan ara. En tot cas, he de comentar també que personalment Trisquel m’ha semblat més lleuger i estable en provar-lo instal·lat en un portàtil vell amb 256Mb de RAM. A més, gastant l’escriptori lleuger XFCE he notat una millora considerable de velocitat en comparació amb l’equivalent d’Ubuntu, per raons que desconec, no cal dir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!