Diletant i dissonant

El bloc de Pere Torres

1 d'octubre de 2019
0 comentaris

Combustibles fòssils i rendibilitat econòmica

Endesa decideix tancar totes les centrals de carbó que té. Així fa el titular de la notícia i anima a creure que alguna cosa es mou en les grans empreses energètiques que s’han fet riques a força de cremar combustibles fòssils. [1]

Tanmateix, quan llegeixes els motius, en quedes decebut: ho fa per la manca de rendibilitat econòmica, no pas per cap mena de convicció que ha de contribuir solidàriament a mitigar les emissions de gasos hivernaculars.

Davant l’emergència climàtica i la creixent constatació dels mals que ja produeix l’escalfament global i els que es multiplicaran a curt termini, és raonable esperar que aquestes multinacionals energètiques s’esmerin a modificar les seves fonts de generació. No sembla ser la seva voluntat, però.

Si l’únic motiu per a canviar és la manca de rendibilitat, caldrà fer que la utilització de combustibles fòssils no sigui rendible.

Els consumidors hi tenen un rol: deixar de comprar productes que funcionin amb combustibles fòssils i exigir a les seves companyies que li subministrin electricitat d’origen renovable.

Els governs en tenen un de més ampli i efectiu (em refereixo als governs amb competències reals sobre energia i fiscalitat). Vet aquí quatre accions molt concretes:

  1. Prohibir l’exploració de nous jaciments de combustibles fòssils.
  2. Suprimir les subvencions i les bonificacions en qualsevol punt del cicle de vida d’aquests combustibles.
  3. Instaurar l’impost de carboni sobre el consum d’energia (proporcional a les emissions provocades).
  4. Fixar un percentatge creixent –d’obligat compliment– de la quantitat d’electricitat i de gas subministrat que ha de tenir origen renovable i establir un calendari, a mitjà termini i amb etapes, que detalli la progressiva prohibició de comercialització de productes que consumeixen combustibles fòssils.

Algunes d’aquestes mesures ja les han adoptades alguns governs del món. El pas següent és que tots els governs les adoptin totes.

Fa trenta anys que les grans empreses energètiques saben de la seva responsabilitat en el canvi climàtic. D’aleshores ençà, han dedicat més temps i recursos a negar-lo o a fer rentats d’imatge ambiental que no pas a adoptar les decisions per a transformar-se en serveis energètics sostenibles. Ara ens deixen clar que mantindran aquesta filosofia mentre els sigui rendible. Ells mateixos, doncs, ens apunten la via per a propiciar l’imprescindible canvi: fer que l’explotació dels combustibles fòssils deixi de ser el gran negoci que avui encara és. I, com abans, millor.

[1] Allendesalazar, P. (2019) Endesa tancarà les plantes de carbó. El Periódico, 28 de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!