El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

13 de gener de 2009
Sense categoria
1 comentari

Parlar per parlar… de Darwin

Els dissabte pel matí hi ha un programa de ràdio en la cadena SER que dedica un microespai a la ciència, Ciencia para curiosos. La directora del programa A vivir que son dos días, Montserrat Domínguez, conversa amb Carlos Martínez, expresident del CSIC i actual Secretari d’Estat de recerca. La setmana passada, dissabte dia 11 de gener, ho dedicaren a Darwin i l’evolució. La veritat és que em vaig veure forçat a agafar un paper i un boli per anar apuntant les animalades que, amb tota la naturalitat del món, amollava Martínez. Ja sé que un immunòleg ficat a polític no ha de saber de tot, però ja que es posa davant del micro almenys hauria de controlar-se una mica i evitar confondre al públic. Relació parcial de perles: (1) “No és normal que el llibre (L’origen de les espècies) s’exhaurís el primer dia”, sobretot si ignorem els costums dels editors anglesos de l’època i de John Murray, l’editor de Darwin, en particular: es venia la primera edició completa als llibreters mentre preparaven la segona edició. Per tant, els compradors del primer dia no fou un públic (com fa entendre Martínez) ansiós per comprar el llibre. (2) “L’obra fou acceptada d’immediat” és també una afirmació poc fundada: la idea d’evolució ja era acceptada per molts científics i l’obra de Darwin n’amplià l’acceptació; però la proposta de selecció natural trigaria molt (fins i tot, molts anys després de morir Darwin) en ser acceptada. Alguns historiadors parlen dels primers anys del segle XX com de l’eclipsi del Darwinisme, una conjuntura aprofitada per l’oportunisme creacionista als Estats Units. (3) “La Terra té 6.500 milions d’anys… l’Homo sapiens 1 milió”… potser m’enganyen les oïdes, però són dos errors dels grossos (dels que fan suspendre un examen, vaja): la Terra té uns 4.550 milions d’anys, l’H. sapiens, sent generosos, uns 0,2 milions d’anys. (4) “La casa de Darwin Down Street (sic) s’està restaurant per a deixar-la com ell la va viure…” Down House ja fa anys que recrea l’estudi de Darwin i altres estances de la llar més o menys com ell les va conéixer. (5) La darrera perla ja és opinable: de tots els llibres que en castellana llengua es podrien recomanar per a iniciar-se en el tema ens proposa Deconstruyendo a Darwin de Javier Sampedro (Crítica, 2002), una obra divulgativa però que em sembla que, pel seu sectarisme suposadament antineodarwinista, crearà més confusió que altra cosa al lector no avisat. Tanmateix, a mi em sembla una excel·lent introducció a Darwin, el seu pensament i els debats evolutius actuals el llibre Charles Darwin de Michael Ruse (Katz, 2008). Però, és clar, ací els gustos i les fílies i/o fòbies també compten…
Comprenc que Carlos Martínez siga una persona molt ocupada, però si no té temps de preparar-se bé els programes de ràdio, millor que ho deixe, no?

  1. Jo tampoc recomanaria el llibre Deconstruyendo a Darwin per a iniciar-se en el tema. Estic d’acord que pot causar confusió a un lector no especialitzat.

    Per una altra banda, increible algunes de les errades d’aquest senyor. Aquest tipus de coses també creen una certa confusió i desinformació.

    Enhorabona pel blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!