El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

16 de juliol de 2009
Sense categoria
3 comentaris

“La Esfera de los Libros” publica un llibre creacionista

La Esfera de los Libros, casa editorial de El Mundo, acaba de publicar un llibre obertament creacionista. Evolución Creativa és un text escrit per Amit Goswani (ací el seu web) un físic retirat de la Universitat d’Oregon que ha demostrat científicament l’existència de Déu. Em pensava que aquesta editorial era més professional, però observe que si ha olorat un negoci en la venda d’aquest llibre, poc l’importa estar fent un dany immens a l’educació i a la cultura científica de la població. Simplement vergonyós i repugnant.

Goswani sembla haver trobat la solució a un problema que no existeix: conciliar evolució i l’autoanomenada teoria del disseny intel·ligent, com anuncia el subtítol del llibre (per cert, el títol és manllevat d’un clàssic d’Henri Bergson). El llibre parteix d’una premissa rotundament falsa: que hi ha una controvèrsia científica entre biologia evolutiva i el neocreacionisme del disseny intel·ligent. Sobre aquesta fangosa base, es construeix una retòrica pseudocientífica on sembla que la física quàntica ens ho solucionarà tot. No em resistesc a reproduir les frases del pròleg on l’autor defineix el públic al qual va adreçat el llibre:

Entonces, ¿cuál es el público de este libro? Tratando de evitar en la medida de lo posible la jerga tanto de la biología como de la física cuántica y simplificando las explicaciones, he presentado la evolución creativa como una biología completamente nueva y fácil de entender para los no expertos. Pero no nos confundamos: yo propongo la idea de un cambio de paradigma en la biología e invito a los profesionales a que se adhieran también a ella.

Si eres un profesional consolidado y estás cansado de ver cómo el campo de la biología se preocupa cada vez más de cuestiones de ingeniería mientras deja de lado la búsqueda de su propia alma y, lo que es más, del alma de la humanidad, creo que este libro contribuirá a enriquecer tu visión del mundo.

Si eres un aspirante a biólogo cansado de que la jerarquía de la biología te diga lo que tienes que pensar y eres consciente de las deficiencias de la biología molecular y especialmente del darwinismo, espero que este libro te anime a seguir pensando conforme a este nuevo paradigma.

Si crees en el diseño inteligente pero conoces la ingenuidad de los creacionistas y tienes verdadera curiosidad por saber si el diseño inteligente puede alguna vez incorporarse de verdad a un paradigma científico auténtico, este libro te convencerá.

Si no te interesa el discurso del diseño inteligente y conoces el materialismo naíf de los pensadores neodarwinianos, espero que este libro te motive y te haga pensar aún más.

Y si eres un creyente de verdad -ya sea tanto de la Biblia como del materialismo científico- tengo algo que decirte. En la década de 1960 me impresionó un anuncio de televisión de una marca de cereales. Estaban dirigidos a fortalecer a los niños pequeños para que dejaran de tener miedo a los matones. ¿Pero qué pasaba si estos matones también se hacían fuertes comiendo los mismos cereales? El anuncio garantizaba a sus televidentes que el cereal no sería vendido a los matones. ¡Se trataba de un producto exclusivo destinado a beneficiar a unos cuantos elegidos! Pero este libro no trata de cereales, sino de ciencia. Como el psicólogo Abraham Maslow, opino que la ciencia no exige requisitos para acceder a ella. No permite ninguna exclusividad. Así que también tú, como creyente, eres bienvenido a este debate.

Les “deficiències” de la biologia molecular o de la biologia evolutiva no les solucionarà l’espiritualitat sinó el treball seriós i rigorós des del mètode científic.

Aquest llibre es pot trobar aquests dies en els taulells de novetats de les llibreries, com si fos un llibre científic més (una enganyifa propiciada pel mateix autor). Però no em pregunteu en quina secció s’escauria trobar una peça així, la lectura de la qual, molt benèvolament, es pot qualificar com una pèrdua completa de temps.

  1. i aquest és un més dels pamflets que usen inadients termes de la física quàntica per a solucionar “problemes”. si no havíem tingut prou amb “what the blip do you know” i la seva irrisòria retòrica sobre la superació personal, ara pretenen solucionar el debat científic…
    per cert, eixe pàrraf de “si eres un creyente de verdad” no té pèrdua… requisits? clar que no! la pròxima vegada que entre a un quiròfan seré jo qui dirigiré l’operació… viure per veure…

  2. Uf! Com a físic “professional” i biòleg aficionat, em fa vergonya veure pamflets com aquest. Curiosament acabo de rebre el darrer número de Physics World, número especial dedicat a les relacions actuals entre física i biologia. Afortunadament hi ha molts aspectes en què la col·laboració entre física i biologia dóna fruits espectaculars i no escombraries com aquesta.

    Quina mania tenen alguns d’utilitzar acríticament conceptes de la física quàntica (o de la relativitat, si és el cas) per “explicar” allò que els surt dels pebrots, vingui o no a tomb.

    Per cert, felicitats pel bloc, que segueixo puntualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!