El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

30 de maig de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Com soterrar la vida arsènica

Ja han passat sis mesos de l’esclat d’aquella notícia aparentment trencadora: hi ha vida basada en l’arsènic en compte de fòsfor. L’anunci espectacular de NASA rebé les crítiques de la comunitat científica, sobretot a través de la xarxa. La revista Science es veié obligada a posicionar-se, tímidament. Però observeu el detall que l’article mai no s’ha publicat en la versió en paper, definitiva, de la revista. Ha estat, durant un bon mig any sense precedents, en la versió en línia exclusivament. Ara han anunciat que en el número de divendres 3 de juny es publicarà juntament amb 8 articles crítics i la resposta dels autors. Aquests textos ja estan disponibles en línia gratuïtament des de divendres passat. Una cerca per la xarxa ens demostra la poca repercussió mediàtica que ha tingut aquesta publicació crítica, tret de poques excepcions en alguns diaris americans.
Alguns comentaristes, com Carl Zimmer a Slate, remarquen l’important paper que ha tingut Internet i les xarxes socials en la discussió d’aquest afer. Potser siga la part més interessant de tot l’assumpte, atés que les crítiques científiques fetes públiques per Science acaben de soterrar la principal conclusió de l’article de Felisa Wolfe-Simon i els seus col·legues. Que el arsènic ha substituït el fòsfor en la bioquímica d’aquests bacteris del llac Mono és una conclusió agosarada, sense suficient suport experimental. Els mètodes emprats i els experiments presentats no són suficients per sostenir aquesta revolucionària afirmació. Cal més treball i molt més ben fet. I ens tornem a refermar en la idea de fa sis mesos: la pressió de NASA sobre Science podria ser la causa principal de l’esclat mediàtic. I ara que Science busca una sortida airosa publicant 8 crítiques contundents que ja fan bullir les xarxes socials (#arseniclife), ho fa sense els focus brillants de fa sis mesos. Una discreció que potser delata un cert grau de contrició. O no.

A la foto, Felisa Wolfe-Simon com a Rising Star de la revista Glamour, que la presenta com a descobridora de possible evidence of extraterrestrial life (sic) en el número de juny d’aquesta revista, una actitud que no la beneficia gens com a científica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!