Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

17 de febrer de 2014
0 comentaris

Santa Coloma de Gramenet: on el vot es preveu més disputat, el 9-N

El número de febrer arriba carregat de noms propis. La figura de J.M. Castellet, traspassat recentment, és evocada per Emili Manzano i per Teresa Muñoz. L’entrevista del mes, en aquesta ocasió a càrrec de Manel Ollé, és amb l’escriptor Pere Gimferrer, que hi parla de les influències rebudes en la seva obra. Oliver Hochadel analitza els diversos rols exercits per l’arqueòleg Eudald Carbonell (…)

 

. Editorial. El llegat dels seixanta. Ara que Castellet ja no hi és, i que Edicions 62, absorbida per una altra lògica empresarial, ja no tornarà a fer el paper que va tenir, seria el moment de tornar-hi a fer el paper que va tenir, seria el moment de tornar-hi a pensar, i a estudiar i reivindicar l’herència d’aquells moguts anys seixanta (i setanta)

 

. J.M. Castellet, l’últim supervivent. Arran de la desaparició del crític i editor, la seva biògrafa recorda com l’havia marcat, des de jove, el pes de la mort dels amics.

 

. Llargueses de Castellet. Emili Manzano. En aquell temps era habitual distingir la figura lleument escorada de Castellet, amb la seva fesomia aguilenca i el seu aire de patrici escèptic i cordial. Molta gent l’anomenava ‘el Mestre’ i semblava dur savieses antigues i secretes en els pleces del seu rostre i de les seves elegants gavardines.

 

. Pere Gimferrer. El poema sempre per sobre del poeta. Manel Ollé. El canvi més significatiu en la meva escriptura poètica en català arriba amb les traduccions de Ramon Llull i Ausiàs March que m’encarreguen Claudio Guillén i Jaume Salinas: hi vaig aprendre molt de català i em canvien el registre lingüístic.

 

. Ciutadà Carbonell. Molts papers sota un mateix salacot. Oliver Hochadel. Eudald Carbonell s’ha transformat d’un arqueòleg “perifèric” en un científic famós. Per tal de fer-ho, ha hagut d’assumir mitja dotzena de papers –i viure a través de les contradiccions inherents.

 

. Santa Coloma: Ciutat de Déu, barris obrers. Marc Andreu. La L-9 només té en servei nou estacions, suficients per creuar el Besòs. A molta profunditat. Tanta, que obliga a emergir a la superfície del barri de Singuerlín per un espectacular pou de més de 60 metres dotat de vuit ascensors i d’una estètica més pròpia de Matrix o d’Star Wars.

 

. L’autenticitat sòbria de Mar Coll. Pere Antoni Pons. El cinema de Marc Coll pot ser qualificat com a realista perquè aspira a retratar la vida quotidiana i el caràcter dels seus personatges sense artificis, amb una voluntat de notari discret que, senses escarafalls ni floritures, inventaria i mostra les emocions i els dilemes mmorals d’homes i dones normals i corrents. Com a cineasta, s’abeura d’un cert cinema francès i de la tradició del cinema independent nord-americà més directe i menys sofisticat.

 

. Un realista contra l’abstracció. Vicenç Pagès Jordà. La curiositat vital que mostra l’octogenari Tom Wolfe supera la de la gran part de la població dels nostres dies. Experimentat i observador, ve a ser un dinosaure simpàtic que en comptes de posar-se al dia a corre-cuita fa servir els mateixos trucs –i amb la mateixa gràcia- que quan era jove. A base de continuar trencant els mateixos plats durant dècades, Wolfe s’ha transformat en un clàssic.

 

. El ‘primer desenllaç’ de Joan Vinyoli a la vida poètica. Lourdes Sánchez Rodrigo. Enguany es commemora el centenari del naixement de Joan Vinyoli (1914-1984), un dels poetes més llegits i reivindicats per les generacions més joves.

 

. Les elits catalanes i la corona. Genís Barnosell. Cambó i els seus podien ésser apreciats en tant que conservadors, però el seu catalanisme era quelcom de que havien de prescindir per integrar-se del tot en la vida política espanyola. I és que el catalanisme era vist com un antipatriotisme que calia combatre o adular puntualment però de cap manera res que pogués portar a un canvi en la forma de l’estat, de la mateixa manera que tota catalanitat que no fos pura varietat regional era vista amb prevenció, recel i hostilitat (Borja de Riquer escriu, de nou, sobre Cambó).

 

. L’Avenç. Número 398. Febrer de 2014. 6 euros. 72 planes. Edita L’Avenç SL. Barcelona.

 


http://twitter.com/perermerono


CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!