Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

8 de maig de 2013
0 comentaris

Santa Coloma de Gramenet i la independència

La industrialització, un fenomen al coneixement del qual ha contribuït de forma decisiva l’historiador Jordi Nadal Oller, que és objecte de l’entrevista del mes, molt centrada en el paper de l’educació i la formació. És cert que s’està desdibuixant la dualitat entre la Catalunya interior i el «cinturó roig» de Barcelona? El cas de Santa Coloma de Gramenet obliga a una matisació important. Òscar Vives explica per què la Legió Còndor alemanya va bombardejar uns pobles de l’Alt Maestrat que no eren objectiu militar durant la guerra civil. Genís Barnosell ressenya contribucions recents a la història del 1714, i Simona Škrabec escriu a l’entorn del llibre de Lluís Solà sobre la paraula poètica (…)

 

Sumari

 

L’opinió

 

Editorial / Devaluació o revaluació?.  Més que una “devaluació interna” el que realment ens cal és una “revaluació interna”, que comenci a l’escola mateix però que ha d’implicar tota la societat. Caldrà, doncs, canviar les prioritats: en lloc d’invertir en pedra, cal invertir en educació i formació. És un camí més lent, però és l’únic que porta cap a un futur desitjable.

 

Bitllets / Triar-ne quaranta-cinc. La selecció de “Llibres a l’atac”. Enric Gomà. Un lector normal, amb una complexió cranial convencional, hauria de llegir narració, poesia, assaig, teatre, dietaris, sense més objectiu que retrobar-se amb la bona escriptura.

 

Bitllets / En defensa de la universitat pública, vint anys després. Josep Fontana. Una societat en construcció com la nostra, pot prescindir de qualsevol cosa, excepte de l’esforç per a la formació de les noves generacions que hauran de fer-se càrrec de la difícil feina de salvar-nos a tots plegats del naufragi que ens amenaça.

 

Bitllets / Un paradigma de la primera corona metropolitana . Albert Fabà. Hi ha una identitat clara entre identitat lingüística i opció per la independència. A Catalunya el 55% seria a favor d’un estat propi, mentre que a Santa Coloma de Gramenet només tindríem un 18,4%. I a Santa Coloma hi ha, aproximadament, un 15% de la població amb dret a vot que considera que la seva llengua és el català.

 

Les aranyes de França / Nits de dissabte. Emili Manzano.

 

L’entrevista / Jordi Nadal, El factor humà. Josep M. Muñoz. Espanya no ha estat capaç de crear un cotxe de marca espanyola. Això vol dir que no és un país plenament industrialitzat, o amb una indústria potent i puntera. En definitiva, no estem dins l’Europa més avançada.

 

Focus

 

Sobre la “Renaixença”. Josep M. Domingo. La renaixença no és cap episodi exclusivament local: és la versió autòctona d’un fenomen general europeu d’afirmació de les societats burgeses liberals emergents, en el seu moment fundacional.

  

Experiments de la Legió Còndor. Òscar Vives. La Guerra Civil va esdevenir per a Hitler i la Luftwaffe el camp de proves ideal, de manera que l’enviament de la Legió Còndor els va permetre adquirir l’experiència necessària abans de la Segona Guerra Mundial.

 

La bicicleta de Marcel Duchamp. Joan Casellas. Duchamp apreciava el joc i l’atzar i en feia font d’inspiració. Obsés dels escacs, també es va fascinar pel joc de la ruleta i pel billar; les troballes per atzar o carambola no serien res menyspreable sinó tota una formula estètica.

 

Mirador

 

Història / La guerra de Successió, 300 anys després. Genís Barnosell. El triomf de Felip Vè va suposar a Catalunya l’anorreament de tota cultura política i de les institucions, una tremenda repressió personal i fiscal, la destrucció d’una part de Barcelona, una dràstica aristocratització de les institucions i, al conjunt de la monarquia, la decadència com a gran potència.

 

Literatura / El problema de Rosenberg. Vicenç Pagès Jordà. Una novel·la d’idees confronta el filòsof Spinoza amb un dels ideòlegs de l’antisemitisme a l’Alemanya nazi (Alfred Rosenberg).

 

Literatura / La força constitutiva de la poesia. Simona Škrabec.

 

Art / Everything is a remix. L’exposició “D’ara endavant” i la postfotografia. Josep Pelfort.

 

Música / La cambra de Brunelleschi. Joaquim Rabaseda. El Museu de la Música de Barcelona presenta la restauració d’un claviorgue i inaugura una sèrie de publicacions monogràfiques dedicades a les peces de la seva col·lecció.

 

L’aparador / El cas d’en Barney Panofsky. Mordecai Richler

 

L’aparador / Diccionari de pseudònims usats a Catalunya i a l’emigració. Albert Manent, Josep Poca.

 

L’aparador / La tercera Catalunya (1936 – 1940). Arnau Gonzàlez i Vilalta.

 

L’aparador / La guerra aèria a Catalunya (1936 – 1939) . David Gesalí, David Íñiguez.

 

L’aparador / La reconstrucció nacional de Catalunya, 1939-2012. Andrew Dowling.

 

L’aparador / Vine com estàs. Mercè Ibarz.

 

L’aparador / El cos humà . Paolo Giordano.

 

A l’ultima / King Kong enfilat a la Sagrada Família. Jordi Puntí

 

. L’Avenç. Número 390. Maig de 2013. 5’95 euros. 72 planes. Edita L’Avenç SL. Barcelona.


http://twitter.com/perermerono


CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!