Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

16 de juliol de 2014
0 comentaris

No hi ha cap pulsió independentista…

La memòria és present en l’entrevista amb l’historiador italià Giovanni Levi, un dels pares de l’anomenada “microhistòria”, i és present en el record que ha deixat la Primera Guerra Mundial. Borja de Riquer fa un recorregut pels usos polítics de la figura del general Prim. En l’itinerari per les “ciutats invisibles” de Catalunya, Marc Andreu visita els barris de ponent de Tarragona. I en les seccions de crítica i ressenya, les col·laboracions habituals de Vicenç Pagès Jordà, Lluís Muntada, Manel Ollé, Núria Santamaria o Jordi Puntí, entre altres (…)


. Editorial. Ciutats aparador (Venècia / Barcelona) … Ha fet que s’oblidés la promesa que no tornaríem a ser un país de paletes i de cambrers.

 

. Relats. L’ampolla de floïd i, amagat darrere, un tub de clearasil. Marta Rojals. Els bidets donaven als lavabos dels nostres pares unes dimensions dignes. Ni el Pau ni jo mai no tornarem a tenir un lavabo com aquest, on la mama ens banyava a tots dos alhora.

 

. Entrevista. Giovanni Levi. La complexitat de la història. Josep M. Muñoz. En acabar la guerra, els meus pares ens van enviar a una escola jueva, com un acte d’afirmació. Teníem de professor un rabí a qui havien assassinat tota la família, i que ens mirava als nens, i començava a plorar. I plorava tota la primera hora.

 

. El culte a Prim. Entre manipulacions i equívocs. Borja de Riquer. Prim havia bombardejat la vila de Gràcia el 1870…

 

. Mirador. Els barris de Ponent: Entre Tàrraco i Bcn World. Marc Andreu. No hi ha cap pulsió independentista. Tampoc anticatalanista. Pràcticament inexistent en aquests barris, el debat sobre el procés sobiranista no és, això no obstant, tabú com si que ho és el projecte BCN World.

 

. Mirador. El misteri dolç. Paula Bonet. Pere Antoni Pons. Contenta i segura d’haver trobar un camí, va tancar el taller de pintura que tenia a València, va arraconar els pinzells i va abraçar el llapis, l’aquarel.la i la tinta xinesa. D’aleshores ençà, ha estat un no parar d’encàrrecs i projectes. “Gairebé tot m’ha arribat per Facebook”, explica.

 

. Mirador. Una novel.la amb missatge. Vicenç Pagès Jordà. Es reedita una de les novel.les més populars del brasiler Jorge Amado, representant de l’”escriptor compromès”, ambientada en una ciutat cacauera en plena transformació.

 

. El crepuscle dels Déus. Lluís Muntada. Joan-Lluís Lluís ha guanyat el premi Lletra d’Or 2014 amb una obra molt original, que equilibra la faula amb la mitología i la reflexió al voltant de les bases culturals d’Occident.

 

. Mitologies del cafè Rex. Manel Ollé. Sobre Witold Gombrowicz, Ferdydurke, i David Gálvez i Cartes mortes.

 

. Viatge a Itàlia. Joaquim Rabaseda. L’editorial Acantilado publica “Viaje musical por Francia e Italia”, el dietari que Charles Burney va escriure l’any 1770 quan investigava la millor manera de fer una historia general de la música.

 

. A l’última. Jugar bé i guanyar. Jordi Puntí. Johann Cruygg, Xabier Clemente, la narrativa actual, Donna Tart i el Pulitzer.

 
 

. L’Avenç. Número 403. juliol / agost. 6 euros. 72 planes. Edita L’Avenç SL. Barcelona.

http://twitter.com/perermerono

PD. La fotografia corresponent al barri proletari tarragoní de Bonavista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!