Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

4 de maig de 2010
4 comentaris

Besòs, el riu que més m’estimo

Un riu curt. Modest. Però tumultuós i de gran empenta per dessota. Quan era jovenet, em dedicava, des del pont de Sant Adrià de Besòs, a mesurar-ne la fondària. I sempre que agafo el tren per anar a Arenys de Mar, cada setmana, li faig una ulladeta. Hi veig algun passavolant, algun badoc, algun pescador (…)


El Besòs és un riu que mor amb una escorta de luxe, a banda i banda, la tèrmica de FECSA -tres torres de 200m d’alçada, i una de 93m. I a l’altra costat, un crematori de residus urbans.

És, no us en rieu, lo meu riu; el meu Besòs. No fa pas gaire que varen enjardinar-ne la llera. La classe obrera que n’habita els encontorns hi passeja, hi corre, hi berena. La iniciativa verdejadora ha estat un èxit.

El riu no s’ho esperava pas, això, tant de temps assistint, capcot i obedient, a l’abocament indiscriminat de verins molt verinosos. Fet i fet, el meu riu és un riu corrent fluvial sense pretensions, industrial i industriós. Curt però orgullós. Modest. Tímid. Però feiner, d’allò més feiner.

Però jo me l’estimo perquè és meu. És gris i marronenc, i rebec, com la meva pàtria petita i més propera: el cinturó de Barcelona, altre temps, ai, roig i comunista. Ara grogosa i punyrosada, desnerida i sense tremp.

CAT ’06  La nit dels somriures glaçats

 

Josep Pallach 1920/1977

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!