Pere-Enric Barreda

Coses del Maestrat, de Barcelona, de Roma,... de tot

20 de novembre de 2013
Sense categoria
0 comentaris

L’exposició «Ensenyar valencià en temps difícils», de Benassal a Barcelona, Bell-lloc i Alacant

La seua inauguració va tindre lloc a Castelló, a la Biblioteca de la Universitat Jaume I, el 25 de setembre de 2012 (on va romandre fins al 27 d’octubre), i la segona a Benassal, el passat 20 d’agost de 2013, a càrrec de Vicent Pitarch, vicepresident de la Fundació Carles Salvador, que també en va presentar el catàleg imprés. El 20 de setembre es va presentar a Barcelona a la seu de l’IEC, on seguí fins al 9 d’octubre. D’allí va passar a les noves instal·lacions que l’Espai País Valencià ha condicionat a la Casa València. També va ésser present a Bell-lloc a les XVIII Jornades Culturals de la Plana de l’Arc, organitzades per l’Associació Cultural Amics de Subarra, entre el 25 i 27 d’octubre. Ara es troba, entre el 8 i 30 de novembre, al hall de la Seu Universitària La Nucia de la Universitat d’Alacant. Després seguirà recorrent 40 localitats, començant per Alacant, Elx, Vila-real… – El proper 23 de novembre, a les 13 hores, tota aquesta documentació serà lliurada pels hereus de Matalí a la Fundació Carles Salvador de Benassal. – Del dinar de clausura del curs 1953-54 hem extractat aquest detall d’Enric Matalí i la dona, Amèlia Castelló. Fotografia propietat de la família Salvador i Sales.
 

Els comissaris Santi Cortés i Francesc Pérez i Moragon ens presenten en 7 plafons de 2 metres d’alçada, i 10 expositors amb documents, un recorregut dels anys difícils de l´ensenyament del valencià durant la dictadura. És també un gran homenatge a Enric Matalí i Timoneda, perquè, després de la mort de Carles Salvador, va recaure sobre ell la difícil càrrega de la continuïtat dels Cursos.

Tota aquesta documentació la conservaven els hereus d’Enric Matalí, i ha estat catalogada i fotografiada per tal de fer-ne divulgació. El professor Santi Cortés n’ha elaborat el catàleg imprés, amb el mateix títol, publicat a València per Edicions l’Eixam. S’estructura en tres apartats: el primer presenta set articles referits a aspectes claus dels Cursos, el segon reprodueix set entrevistes a exalumnes i el tercer ofereix una selecció de 200 documents: fotografies i textos il·lustratius del funcionament intern dels Cursos.

Va ésser l’any 1949 quan Carles Salvador ?el primer gran fabrista del País Valencià? va impulsar el que es considera una de les grans fites de l’ensenyament i la normalització del valencià després de les Normes de Castelló: els Cursos de Gramàtica Valenciana.

Aixoplugats per l’associació valencianista Lo Rat Penat, els Cursos van esdevenir fins a l’any 1976 el centre d’irradiació de la catalanitat i la sensibilitat per la llengua. En aquesta tasca, van acompanyar Salvador alguns dels integrants de la vella generació valencianista del 1930, com Ricard Sanmartí, Enric Soler i Godes, Ismael Rosselló o Josep Giner, i més endavant Francesc Ferrer Pastor, Enric Valor i Enric Matalí, que va esdevenir l’ànima i el principal sostenidor de la iniciativa.

L’exposició consisteix en diversos plafons i una selecció de documents originals sobre els Cursos, entre els quals hi ha llistes de l’alumnat, del professorat, material didàctic i informació sobre les conferències de la cloenda dels Cursos i d’altres activitats culturals. En conjunt, és una mostra del que va ser la primera temptativa d’ensenyament del valencià durant la dictadura, que es va iniciar en plena postguerra amb la intenció de desvetllar la consciència nacional.

Així, els Cursos no només oferien l’oportunitat d’aprendre l’idioma, sinó també de practicar l’excursionisme arreu del país, de conèixer-ne el patrimoni, i d’obtenir una formació idiomàtica, cívica i patriòtica. És, de fet, on van formar-se bona part dels mestres històrics i dels defensors de la llengua. Es calcula que entre el 1949 i el 1975 van assistir-hi més de dotze mil alumnes.

El proper 23 de novembre a les 13 hores tota aquesta documentació serà lliurada pels hereus de Matalí a la Fundació Carles Salvador de Benassal, que farà un petit homenatge de reconeixement a la família per aquesta important donació, que completarà encara més els rics fons d’arxiu i bibliogràfics amb què compta.

El mateix dia per la vesprada, a partir de les 18 hores, a la Penya Barcelonista de Benassal, projecció dels Curts de 2004, 2005 i 2007 de la Fundació Carles Salvador, els nous “Las dos vertientes” i “Gamma”, i el documental “Una llengua que camina”, patrocinat per Escola Valenciana.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!