LA LAÏCITAT

El Parlament de les Religions ens permet escoltar gent de tot el món que té coses realment interessants a explicar. Per exemple, divendres vaig assistir a una interessant conferència sobre el vel islàmic.

Tres dones musulmanes, una de Turquia, una d’Estats Units, i l’altra de França, van explicar les dificultats amb què es troben quan porten el vel. Un tema molt polèmic, sens dubte, arrel de les suspicàcies que s’han aixecat a França, amb la nova llei que regula els símbols religiosos a les escoles públiques.

 

El tema de la laïcitat, o sigui, la separació entre església i religions, està molt present en molts dels diàlegs. És un tema complex i polèmic, que s’ha d’analizar i debatre amb calma, des de la serenitat.

Pels qui volgueu més informació sobre aquest tema, us pot ser útil llegir la “Declaració Interreligiosa sobre la Laïcitat”, redactat per un dels grups de diàleg interreligiós de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós. És un dels millors documents que he llegit sobre aquest aspecte, i comença fent una crida al respecte i a la convivència.

 

Més enllà dels errors històrics, però sense oblidar-los per no tornar-hi a caure, els que es consideren religiosos i els que no (ateus, agnòstics, etc.), individualment i col·lectivament, han de poder conviure sense cap tipus d’exclusió i discriminació mútua en un marc de pluralisme dialogant i tolerant tot i preservant l’esperit crític que és propi de la consciència de cadascú .

 

Per saber-ne més, visiteu la web de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (http://www.audir.org/recursos/h_recursos.html)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *