Afedemón!

Bloc de les terres de Lleida

7 d'agost de 2011
Sense categoria
0 comentaris

El peix que es mossega la cua

La prima de risc … mai se n’havia sentit a parlar tant com fins ara. El maldecap de tot govern en plena crisi financera. Hom diu que assolir els 400 punts durant diversos dies és sinònim que el país en qüestió està al límit de la intervenció de la UE. Espanya l’ha superat amb escreix durant aquesta setmana en diverses ocasions, però tant el propi govern com la UE han coincidit en què no caldrà cap intervenció, de moment.

Llegeixo amb atenció que aquesta prima que mesura el preu extra que exigeixen els inversors quan compren deute d’un país respecte al que paga Alemanya, creix quan el deute és elevat o quan existeix un creixement econòmic reduït. Espanya és al punt de mira, doncs. Finançar-se mitjançant deute públic o bons li resulta més car ja que ha de pagar més interessos i, com el peix que es mossega la cua, compta amb menys fons per poder destinar-los a fomentar la recuperació econòmica i a la creació d’ocupació. 

 

No sóc pas economista, jo. Ni tampoc cap entesa en la matèria. Tanmateix, només llegint la premsa del dia puc fer-me’n cinc cèntims del cataclisme financer que tenim a les portes. Que ens trobem a la corda fluixa, no és cap novetat. I que les turbulències dels mercats i les incerteses dels especuladors ens estan fent un flac favor a la nostra ja de per sí afeblida economia, tampoc. Causa o conseqüència?

Llegeixo, també, com les agències de qualificació sobre el deute sobirà més importants, Standard & Poor’s, Fitch i Moody’s, amb les seves subjectives valoracions, pequen de ser massa influents. I que, consegüentment, no estan ajudant gens a crear el clima de confiança tan necessari en aquests moments. 

Ara ja no és hora de lamentacions. No serveix de res pensar en allò que el govern no va fer bé, al seu moment. Ara cal mirar endavant i amb optimisme. Sense esperar que un canvi de color polític ens traurà de la recessió. Penso que ara, amb més motiu, el que cal és continuar amb les polítiques financeres iniciades tard però a temps d’esmenar els errors comesos al passat. 

El govern de José Luís Rodríguez Zapatero ha comès molts errors, certament. El pitjor, no punxar al seu moment la bombolla immobiliària. En qualsevol cas, no es pot obviar que s’estan fent els deures. Una mica tard, això sí. Però penso, d’altra banda, que és injust acusar de tots els problemes que estem patint a l’actual govern, sense tenir en compte que estem immersos en una crisi econòmica global sense precedents, que esquitxa al més pintxo dels estats. Si no, mireu als EEUU.

Tots sabem que, per trencar el cercle viciós del peix que es mossega la cua, s’ha de prendre la decisió dràstica de tallar-li o bé el cap o bé la cua. Si no, no sortirem d’aquesta espiral d’incerteses que no afavoreixen de cap de les maneres a generar el clima de confiança que, si bé no serà la fòrmula secreta que ens guarirà de tots els mals, sí que contribuirà (penso jo) a temperar els mercats (i els ànims).

Com passa amb el contagi d’una malaltia, el contagi de la confiança genera més confiança (Marianne Moore)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!