Mirades

arts,viatges,opinió i Conèixements

1 d'abril de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Conèixements: Biològia

ELI BONFILL I MOLINA
Llicenciada en Ciències del Mar i propietària de l’empresa Plàncton, Divulgació i Serveis Marins (www.plancton.cat) amb seu a Roquetes.
Oceanògrafa de professió, divulgadora per passió i voluntària eterna per convicció.

L’Eli és una defensora nata de la seva carrera-passió ja que és fundadora i presidenta de l’Associació Catalana d’Oceanògrafes i Oceanògrafs (www.acoio.org), i de la Federación Española de Oceanógrafos, així com col·labora de forma voluntària amb altres entitats ambientals del territori com Graëllsia, una etreballa en temes de custòdia de territori des de Roquetes, o l’Associació Casa de l’Aigua de Tortosa. I a banda, com és una alegre xerraire, és presentadora del programa de ràdio Lo Racó del Mar a Antena Caro Roquetes (http://loracodelmar.blogspot.com/)
El seu lema és “conèixer és estimar” de manera que sempre busca maneres de fer arribar el coneixement dels mars i oceans a la ciutadania per a què la gent aprengui a estimar-los i vulgui fer esforços per a conservar-los.

PLÀNCTON, Divulgació i Serveis Marins

Som la primera empresa de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, dedicada exclusivament a la divulgació en temes marins, i vàrem guanyar el 1er premi Emprèn en Femení de la Diputació de Tarragona d’enguany.
Des de Plàncton volem donar a conèixer els mars i oceans fent de la nostra vocació la nostra professió.

Com ho fem? Treballem en 3 línies: Divulgació i comunicació, per a ajudar als científics a transmetre el coneixement sobre el mar a tots els públics fent de pont; Educació i formació, on oferiment cursos especialitzats en temes marins així com organitzem activitats per a apropar el ma als escolars; i Gestió de projectes, on realitzem estudis i projectes sobre el medi marí de caire divers des de fer el seguiment d’una espècie, passant per oferir els nostres serveis com a tècnics de camp, a organitzar un pla de gestió amb un grup de pescadors.

Els nostres mars i oceans són quelcom desconegut per a la majoria de la gent, però amb aquest blog volem apropar-vos una miqueta el mar a les vostres llars per a veure si us pica el cuquet de voler-lo conèixer millor. Ens hi submergim?

ARTICLE 1: La mar que ens sorprèn
De petita sempre m’havia fascinat la mar quan anava a la platja amb els meus pares. No us passa que veure les onades us deixen embadalits? O que se us obren els ulls de bat a bat quan surt un documental de dofins o balenes per la televisió? És innat, la mar en femení, com li diuen els seus amants- ens fascina, ens sorprèn, ens espanta…en definitiva, ens desperta un munt de sensacions d’allò més viscerals.
Malgrat tota aquesta fascinació que causa la mar, el fet que dos terços de la terra siguin oceans fa que no la coneguem gaire, i molt sovint l’home ha viscut d’esquenes a ella fins que ens hem anat adonant de tots els beneficis que ens aporta. Segurament si preguntem entre la gent el primer que ve al cap és el peix i el marisc que ens dóna i que tant ens agrada, o potser algú dirà els beneficis terapèutics de l’aigua de mar. Però la mar aporta moltes més coses.
Per exemple, sabíeu que els oceans són reguladors del clima? Sí,sí, com ho llegiu, el que seria la circulació oceànica, és a dir, les corrents marines que transporten aigua d’un lloc del planeta a l’altre com si d’una cinta transportadora es tractés, fan que encara que estem a una latitud similar a la de Nova York, fa unes setmanes allà estigués nevant a dojo i a les Terres de l’Ebre ni rastre de la neu a nivell del mar. Aquesta no la sabíeu oi?

Però això no és l’únic benefici que aporta el mar, ja que també és una gran farmàcia. I perquè dic això? No sé si us heu fixat mai en alguns organismes marins que no es poden moure com els coralls, les esponges, les anèmones o les algues. Com penseu que es defensen dels seus depredadors o com eviten que els creixin altres a sobre si no poden moure’s? Doncs creant productes químics molt potents per a defensar-se, és…la guerra química! De fet, s’ha descobert que aquests compostos que trobem en un gran nombre d’espècies marines poden tenir usos farmacèutics tipus antisèptics, antiinflamatoris, i fins i tot anticancerígens i antitumorals.
Ja veieu, la mar sempre ens sorprèn amb les seves curiositats, així que si voleu saber-ne més…ens veiem en uns dies!

http://blogs.tv3.cat/quequicom.php?itemid=29737

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!