Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

13 de febrer de 2009
0 comentaris

219. El PSC i el doblepensar

L’element clau del ‘socang’, el model socialista anglès que va crear Orwell a 1984, era el ‘doblepensar’.

L’autor de 1984 va viure diverses experiències entre teòrics de models de govern perfectes (el socialisme) que a la pràctica es convertien en assassins dels seus germans, com ara entre el PSUC i el POUM. Orwell va entendre que l’única manera que tenien els militants dels diversos moviments socialistes de mantenir el seny dins del despropòsit d’ordres contradictòries que anaven i venien i l’antagonisme flagrant entre discurs i acció era acatar-ho tot. Tot. I això volia dir que les ordres eren ‘la veritat’.

I d’aquí el concepte del ‘doblepensar’ que trobem a 1984. La veritat no és allò que passa. És allò que ens diuen que és la veritat. Si el partit diu que la veritat és A, doncs la veritat és A. Si demà el partit diu que la veritat és B, la veritat és B. Això que pot sonar avui una mica ridícul entre persones educades en entorns més aviat liberals, ha estat el mecanisme de funcionament de la política en bona part del món, durant anys. I a casa nostra encara dura.

En això la dreta i l’esquerra poc es diferencien: la diferència en aquest cas és ser de pensament liberal o ser jacobí. PP i PSOE mostren comportaments sectaris permanentment i no tenen cap problema a repartir-se les cadires més poderesos en contra de qualsevol idea liberal de la democràcia.

N’hi ha que van més enllà i s’apropen a 1984 en els aspectes més sòrdids. A la novel·la distòpica, quan algú queia en desgràcia se l’esborrava de la història: diaris, fotografies, quadres, tot era modificat per fer desaparèixer la persona que no interessava, al més pur estil del ‘socialisme real’. Tal i com ha fet vergonyosament el PSC amb Abdul Razzaq Sadiq, que fins dimarts passat apareixia a l’acta de constitució de l’agrupació del partit a Ciutat Vella de Barcelona i que n’ha desaparegut. Volatilitzat. Fiu!

El seu pecat? L’han detingut per vincles amb el terrorisme islàmic, però de moment no ha estat pas dictaminat culpable. Aquí el PSC ha estat força més ràpid que no pas fent dimitir en Joaquim Nadal després d’enfonsar el metro del Carmel, per exemple. O reprovant la Maleni Álvarez pel desastre de RENFE. O demanant a la Chacón que faci alguna cosa per Catalunya. Amb l’Abdul han anat molt ràpid: de secretari del PSC a Ciutat Vella a res. “Per qui demana? Abdul? No, no en tenim aquí”. Abdul va ser afegit el 16 de desembre de 2008 a les 19:31 i esborrat l’11 de febrer de 2009 a les 11:03.

El millor truc del Diable és fer creure al món que no existeix. Com l’Abdul. Puf! No hi és!

Material addicional:

Acta del PSC amb Abdul Razzaq Sadiq
La mateixa acta del PSC sense Abdul Razzaq Sadiq

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!