Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

25 de juliol de 2006
5 comentaris

36. Ogaden

A principis dels setanta, Somàlia, que desitjava conquerir Ogaden, un territori etíop habitat per somalís, va començar a rebre ajut militar massiu de la URSS. Mentre Somàlia reforçava i entrenava les seves tropes, a Etiòpia el dictador Haile Selassie, armat pels EUA, era destronat pel consell militar.

El nou president, Mengistu Haile Mariam, va començar una època de repressió salvatge contra la població civil i contra els moviments independentistes, com els d’Ogaden. Com a exemple, les famílies havien de pagar els costs dels escamots d’execució dels seus familiars i, si s’havia decidit que un cadàver havia de quedar-se uns dies al carrer, intentar enterrar-lo equivalia a l’execució immediata.

La URSS va intuir que s’estava creant un règim marxista-leninista pur i va convèncer Mengistu de tallar els vincles amb els EUA i associar-se amb els comunistes. Mengistu va acceptar encantat i la URSS va passar a controlar tota la banya d’Àfrica.

Però el 1977 Somàlia va entrar a Ogaden per ajudar als rebels somalís i la guerra oberta va esclatar. Els avenços somalís van ser ràpids, gràcies a l’armament i l’entrenament que havien rebut de la URSS, però els soviètics es van trobar alimentant els dos bàndols de la guerra i van decidir quedar-se amb els etíops i abandonar Somàlia i el règim de Siad Barre. Immediatament els EUA van començar a armar l’exèrcit somalí, però la URSS s’hi jugava massa: els soviètics van engegar una gegantina operació d’ajut militar que només ha estat superada per la que van fer l’octubre de 1973 per ajudar Síria a destruir Israel, durant la Guerra del Yom Kippur, sense èxit.

Aquesta vegada hi van enviar dos mil soldats soviètics, quinze mil soldats cubans i diversos batallons del Iemen i de Corea del Nord. Somàlia va trencar les relacions amb la URSS, però Xina i Romania van decidir continuar ajudant-la militarment, junt amb els EUA. La guerra freda en tota la seva magnificiència.

L’exèrcit de l’aire d’Etiòpia, consistent en avions F-5 nord-americans pilotats per mercenaris israelians, van dominar el cel del camp de batalla i el març de 1978 Somàlia es va retirar d’Ogaden i la guerra va acabar amb victòria comunista.

Des de llavors Etiòpia s’ha dedicat a implantar el marxisme i expulsar al desert els habitants de les zones rebels per deixar-los morir de gana (recordem les terribles fams dels anys 80) i Somàlia s’ha autocrucificat en guerres civils fins a l’actual domini dels milicians islamistes.

Segons sembla, fa una setmana el govern d’Etiòpia va enviar un centenar de vehicles militars, incloent transports en semiorugues, a Ogaden, mentre que la Unió de Tribunals Islàmics fortificava Baidoa.

Els actors han canviat: ja no es tracta d’una guerra pel marxisme-leninisme, ara és una guerra per l’Islam; però la banya d’Àfrica continua sent camp de batalla.

A algú li importa?

  1. El 1989 el Front Popular Revolucionari Democràtic d’Etiòpia va enderrocar el règim de Mengistu i des d’aleshores un altre "experiment", aquest tutelat des dels EUA, desenvolupa una república més o menys federal. Això no ha evitat que Etiòpia tingui conflictes armats amb la veïna Eritrea, un estat que també compta amb el suport dels EUA.
    Suposo que els EUA mouen ara els seus peons per evitar que Somàlia esdevingui un altre estat islamista "enemic". Cal recordar que els EUA tenen dictadures islamistes "amigues" i ningú s’escandalitza…
    I a mi m’importa allò que passa a la banya de l’Àfrica…

  2. Felicitats, Trncavèl, pels apunts d’aquests dies.
    Afegir que, per als amants de Cuba, als anys 70 aquesta dictadura va arribar a tenir prop de 200.000 soldats en diferents guerres de l’Àfrica (Moçambic, Txad, com bé expliqus

  3. Felicitats, Trncavèl, pels apunts d’aquests dies.
    Afegir que, per als amants de Cuba, als anys 70 aquesta dictadura va arribar a tenir prop de 200.000 soldats en diferents guerres de l’Àfrica (Moçambic, Txad, com bé expliques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!