Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

8 de juliol de 2006
0 comentaris

32. Somàlia

Siad Barre era un noi orfe i sense educació que es va apuntar a les forces policials italianes durant l’ocupació colonial de Somàlia. El 1960, amb la independència, va esdevenir vice-comandant de l’exèrcit somalí. El 1969 va fer un cop d’estat i va muntar un règim comunista que va durar fins el 1992. Els carrers de Mogadiscio van veure desaparèixer els grans cartells amb la imatge de Siad Barre i van començar a escoltar les ràfagues de bala dels senyors de la guerra.

El 1993 el president nord-americà Clinton va intentar aturar la guerra civil amb l’Operació Restablir Esperança, en la qual l’ONU va contribuir amb 28.000 soldats de 36 països (cap soldat espanyol).

Potser heu vist la pel·lícula d’acció Black Hawk Down, de Ridley Scott, centrada en l’intent de captura de Mohamed Farrah Aidid, un dels senyors de la guerra més sanguinaris. L’operació va fracassar i els EUA es van retirar. El 3 de març del 1995 van marxar els últims soldats de la ONU.

Actualment Somàlia ha caigut sota la força de la Unió de Tribunals Islàmics (UTI), ajudats pel Sudan (on encara continua la tragèdia de Darfur).

Sembla que la gent agraeix de moment la fi de la guerra contínua entre innombrables bàndols, però a les ciutats controlades pels nous governants es comença a aplicar la llei islàmica, la qual cosa genera inquietud entre bona part de la població somalí. Els EUA creuen que la UTI protegeix els responsables dels devastadors atemptats del 1998 a Kenya i Tanzània.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!