Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

26 de juny de 2006
0 comentaris

30. Imre Nagy

Va néixer el 1896 en una família camperola hongaresa. Va aprendre a fer de manyà i va ser fet presoner el 1915 mentre lluitava en la Primera Guerra Mundial en l’exèrcit de l’Imperi Austro-Hongarès. Es va fer comunista i es va allistar a l’Exèrcit Roig en la Guerra Civil Russa. El 17 de Juliol de 1918 va formar part de l’escamot d’execució de l’exemperador Nicolau II i la seva família, a Iecaterinburg.

El 1929 va entrar a la secció hongaresa de la Tercera Internacional (Komintern). Va sobreviure les purgues de comunistes hongaresos dels anys trenta gràcies a formar part dels serveis secrets russos. El propi president comunista d’Hongria, Béla Kun, va ser executat a la URSS segurament el 1939 i segurament per tenir un cognom d’origen jueu.

El 1944, Imre Nagy va ser nomenat Ministre d’Agricultura d’Hongria i el 1953 Primer Ministre. El 1955 va ser expulsat del Partit Comunista i de tots els càrrecs per sospites de liberalisme a la seva oficina. Un any més tard va esclatar la revolta antisoviètica a Hongria i va ser proclamat Primer Ministre per aclamació popular, sota la vigilància del Partit Comunista, encara dirigit pels seus enemics ideològics.

El 31 d’octubre de 1956 va retirar Hongria del Pacte de Varsòvia i l’1 de novembre va demanar als EUA, al Regne Unit i a l’ONU el reconeixement de la independència hongaresa.

Hongria va ser aixafada pels blindats soviètics i Imre Nagy i el seu equip es van refugiar a l’embaixada iugoslava, mentre uns 2600 milicians i civils hongaresos i uns 800 soldats russos queien en combat. El 22 de novembre de 1956 Nagy va ser capturat pels agents soviètics saltant-se totes les immunitats diplomàtiques i va ser empresonat a Romania.

El juny de 1958 Imre Nagy va ser dut a Budapest, jutjat en secret i penjat.

El 1989 el govern hongarès va rehabilitar el seu nom i es va fer públic el lloc on era enterrat. L’oposició anticomunista va organitzar un funeral per recordar el seu nom, i la massiva participació en aquest funeral va fer caure Kadar i va significar el final del règim. Ací podeu veure caricatures oficials del règim on es feia mofa de Nagy i de la revolta del cincuanta-sis (reeducació).

Fa uns dies en George W. Bush va fer un discurs d’homenatge a Nagy en el mateix turó des d’on el 1956 els tancs soviètics bombardejaven Budapest. Benvingut pel govern hongarès, va dir que la llibertat pot ser demorada però no aturada, referència a la situació a l’Irac. Sembla que Hongria, membre de l’OTAN, segueix les passes de Polònia en la seva ferma aliança amb els EUA davant la por que els fan Alemanya i Rússia. La política internacional continua el seu camí, i a Catalunya els periodistes, articulistes i intel·lectuals encara no han aprovat l’assignatura d’Història del Segle XX.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!