miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

parlem de racisme

(Endreçant la columna transversal per millorar la recerca temàtica d’apunts)

Recomano que mireu els videos d’aquesta web i que per contextualitzat aquesta lectura llegiu l’article original, “Abans de vacances parlem de racisme”.

Tots diem “jo no sóc racista”, perquè associem el racisme a greus crims històrics (holocaust, esclavitud)  i no volem alienar-nos amb aquestes idees inhumanes, o perquè ho considerem un mal de països o personatges molt llunyans a nosaltres. (continua)

Però en canvi, és possible que tinguem prejudicis i creences que ens semblen menys greus, i que no identifiquem com a properes al racisme. Són els prejudicis i creences que algunes vegades ens fan sentir una cosa semblant a “els que són diferents de mi -o els que han arribat de fora-, són inferiors o menys mereixedors de drets que jo o que els que són més semblants a mi”; són sensacions que potser ens impedeixen barrejar-nos i relacionar-nos amb els diferents amb normalitat; o percepcions que ens els fan veure com a usurpadors de drets que diríem que només són nostres. Aquestes sensacions i idees, aquestes percepcions, són un perill potencial. És com una motxilla carregada que  tenim incorporada sense que la reconeguem, i que pot manifestar-se davant una situació conflictiva qüotidiana, davant un moment de tensió. El racisme s’aprèn a través dels discursos dominants a la societat, dia a dia, i hi ha moltes idees que interioritzem sense adonar-nos-en. D’altra banda, com defensa Teun A. van Dijk,  totes i tots podem en un moment concret, tenir actituds racistes, fins i tot quan defensem el contrari. Tots som, en aquest sentit, vulnerables. La principal norma que ens cal aplicar com a prevenció és considerar a l’altre, a qualsevol altre, un ésser mereixedor dels mateixos drets i deures, i de la mateixa dignitat que jo mateix. Ara que el racisme ja no pot esgrimir arguments biològics,  es vol basar i s’aplica a les diferències culturals i ètniques, i consisteix en pràctiques socials discriminadores per aquests motius, privant, als que són diferents, de drets que acceptem per als que són semblants i/o tenen el poder (com la llibertat religiosa i de culte, per exemple). El racisme no té cap justificació científica i és un atemptat a la intel·ligència i dignitat humanes. Però existeix. I dóna vots.  Cal estar alerta.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.