Las al jaç

El blog de Marcel Campà

26 d'octubre de 2007
0 comentaris

Estatut: de victòria en victòria…

La funció de declarar les associacions d’utilitat pública no és gaire transcendent, però el traspàs a la Generalitat d’aquesta funció és un dels primers que s’ha aprovat en aplicació del nou Estatut i s’ha venut com una prova més de l’èxit amb què s’ha emprès el desplegament estatutari. A mi em sembla una aixecada de camisa. (CONTINUA…)

L’Estatut de 1979 atribuïa a la Generalitat competència exclusiva (és a dir, legislativa i executiva) sobre les associacions que actuen principalment a Catalunya. En la pràctica la legislació sobre els aspectes principals l’ha dictat l’Estat amb l’argument que la regulació de les associacions incideix en el dret fonamental d’associació. En canvi, les funcions executives (bàsicament, el registre d’associacions) van ser assumides per la Generalitat, però amb una excepció: la funció executiva de declarar una associació com d’utilitat pública (que comporta importants beneficis fiscals) va quedar en mans de l’Estat.

L’Estatut de 2006, en relació amb les associacions, no ha canviat les coses pel que fa a la potestat legislativa (els aspectes fonamentals continuaran essent regulats per l’Estat) però ha volgut assumir aquella funció executiva que fins ara l’Administració estatal s’havia resistit a cedir. Efectivament, l’art. 118.b) del nou Estatut diu molt clar que la declaració d’utilitat pública de les associacions és competència exclusiva de la Generalitat.

I bé, fa uns dies el DOGC va publicar el Reial decret 1266/2007, de traspàs a la Generalitat de la funció de declarar les associacions d’utilitat pública. D’acord amb aquest decret, a partir d’ara la declaració la farà la Generalitat, que per això tenim un nou Estatut. Amb un petit detall sense importància: la declaració per la Generalitat d’una associació d’utilitat pública només produeix efectes si, prèviament, l’Administració de l’Estat hi dóna el vist-i-plau. Sense l’informe favorable previ de l’Estat, la declaració de Generalitat no dóna dret als beneficis fiscals.

Una nova victòria. I encara n’hi ha que diuen que no valia la pena fer el nou Estatut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!