Marc Colell i Teixidó

NOTES PROVENÇALS

28 de setembre de 2012
0 comentaris

La veïna de dalt

Aquests dies, com que les classes no comencen fins dilluns vinent, passo moltes hores entaforat a casa. Preparant dossiers, enginyant cartells per fer propaganda d’aquesta llengua tan poc donada a propagar-se com el català, ideant activitats perquè els alumnes s’engresquin a parlar… M’agrada treballar a casa, ho tinc tot a l’abast de la mà, i de vegades em fa mandra desplaçar-me a la biblioteca. Aquí, si em canso, estiro les cames (no gaire, perquè l’estudi fa poc més de trenta metres quadrats), esgarrapo alguna cosa de la nevera, bec un got d’aigua o surto a la terrassa a guaitar els terrats i em sento una mica com James Stewart a La finestra indiscreta de Hitchcock, però sense prismàtics.

Tanmateix, darrerament hi ha dues coses que em treuen de polleguera: les campanades de l’església del Saint-Esprit, i els gustos musicals i les dimensions dels talons de la meva veïna de dalt. De l’església, de l’edifici, no en puc dir gaire cosa. És la que tinc més a la vora i està oberta les vint-i-quatre hores del dia per rebre els estudiants catòlics de la ciutat. Suposo que hi deuen anar a posar un ciri a Santa Rita quan tenen algun examen pelut, s’encomanen a qui sigui per poder aprovar aquella matèria que els martiritza, o deuen anar a desfogar-se dels mateixos dimonis interiors que ens tenallen a tothom. En una societat tan materialista com la nostra és normal que la gent cerqui l’espiritualitat. Diguem-ne déus, cosmos o karma, tant se val. Això és molt respectable, només faltaria. Ara, que les campanes toquin a les set del dematí, us asseguro que no apaivaga els neguits interiors. Ben al contrari, els desferma. Podeu pujar-hi de peus. Perquè repiquen, repiquen i repiquen. Quin suplici.

El pitjor de tot, però, són els bruels que arriben des del pis de dalt. M’imagino que temps enllà el meu estudi i el de sobre devien ser un sol pis i que, com s’ha fet i refet en molts nuclis històrics, han esquarterat els pisos antics de sostres alts en estudis més menuts per fer-hi negoci. I a Ais de negoci immobiliari se’n pot fer a balquena car la ciutat acull més de 30.000 estudiants. I, arribat el setembre, els veus ben desesperats, badant a les vitrines de les immobiliàries, amb el mòbil que treu fum, intentant trobar un allotjament. Doncs bé, el que dèiem: que em penso que in illo tempore l’estudi on visc i el de sobre devien ser un únic pis vist que quan els estadants de dalt caminen armen un brogit de mil dimonis. Sembla que a dalt no hi caminin persones, sinó elefants. I no aprofitaré l’al·lusió a aquests majestuosos animals per fer cap broma poca-solta sobre certa reialesa. Ja es ridiculitzen ells mateixos.

Els plafons que fan de sostre, doncs, deuen ser de paper de fumar o a dalt deuen tenir-hi parquet perquè, si no, no ho entenc. Nyacnyacnyac. Al principi la conyeta fa gràcia (sentir la remor de la vida quotidiana dels veïns t’estimula la imaginació i pica la curiositat), però al cap d’una estona et comença a pujar la mosca al nas. Així i tot, no hi podem fer res, ni els de dalt ni els de baix. Com diuen en catanyol, és «ho que hi ha», o dit d’una manera més nostrada, a fer-se fotre.

Ara, una cosa és un sostre de nyigui-nyogui i una altra que la veïna es passegi amb talons com si fos en una pista de ball i ho aprofiti per endinyar la música a tota castanya. De qualsevol mena, des de Radiohead fins a Natasha Saint Pier. Des que es lleva, pels volts de quarts d’onze, fins que se’n va a jóc. I no se n’hi va precisament d’horeta. La meva imaginació desfermada ha arribat a la conclusió que deu treballar en un restaurant o en un bar. Perquè, a voltes, a quarts de dotze de la nit, la sents arribar i clac: la musiqueta! L’escanyaria. Dimarts al vespre havia quedat amb uns amics i la vetllada es va anar allargassant. Total, que vaig tornar a casa a quarts de tres. I llavors que ja estava a punt de ficar-me al llit, sento arribar la meva veïna, que amolla la música a tot drap. No me’n sabia avenir! Un és capaç d’aguantar el que sigui, i no sóc dels que es queixen, però algunes actituds passen de taca d’oli.

Vaig pujar i vaig tustar a la porta. No m’obria. Segon intent; apuja la música. Tàctica: fer-se la sueca. Tossut com un mula: tusto més fort. Al final m’obre i li dic amb bones maneres: «bona nit, et sabria greu abaixar una mica la música, si us plau? Són dos quarts de tres del dematí». Ella fa cara de no haver trencat mai un plat per dissimular que l’han enxampada in fraganti. «Ho sento molt, de debò. No me n’havia adonat». I un rave! Com es pot viure tan alienat dels altres? La propera vegada no seré tan diplomàtic i a les set del dematí li clavaré un altaveu al costat de la finestra i la faré xalar amb una cançó de Metallica. Ja veurà com riurem.

Pensant-hi més, potser en faig un gra massa i mestic tornant un vell xaruc rondinaire. És veritat que quan vius en un edifici comunitari, de grat o per força has de comprendre, i suportar, molts dels hàbits dels veïns. Mira que jo estic disposat a ser comprensiu i, si cal, sacrificar-me. Però, posats a fer sacrificis, tal vegada valdria més suportar determinades fugositats amoroses d’altri, amb gemecs i crits mig ofegats, que no pas sentir com caminen com si aixafessin ous o haver dempassar-se certes cançons horteres. A mi mempiparia igual -tot i que riuria per sota el nas-, però em quedaria el consol que, com a mínim, ella sho passa pipa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!