On es concentra el vot de Podem?

Josep Casulleras

El 24 de maig Podem confia a tenir una presència important als parlaments autonòmics, com un primer assalt de les eleccions on volen posar tota la carn a la graella, les de les corts espanyoles. Les expectatives de Podem han vingut reforçades per enquestes d’intenció de vot que els atorguen una presència important tant a les Corts Valencianes com al Parlament balear. Els últims sondatges han suavitzat la línia de ràpid ascens que dibuixava el partit de Pablo Iglesias, sobretot per la irrupció de Ciutadans com a alternativa. Fins ara Podem només s’ha presentat a unes eleccions, les europees del maig de l’any passat. El mapa que us presentem a continuació, elaborat pel periodista Marc Belzunces, ens permet focalitzar els llocs on Podem té més concentració de vot.

Les enquestes, al País Valencià atorguen a Podem entre 15 i 20 escons, de tal manera que esdevindrien la tercera força darrere d’un PP en caiguda lliure i el PSPV. L’última enquesta sobre intenció de vot a les Corts, publicada a El País aquest mateix mes d’abril, atorgava a Podem 17 diputats, els mateixos que tindria Ciutadans. Compromís quedaria amb nou diputats i EUPV, amb cinc. Aquesta enquesta, i pràcticament totes les anteriors, atorguen a Podem un percentatge de vot a les Corts d’al voltant del 17%.

I quina és la fotografia actual, la més recent, la de les europees? Al País Valencià Podem va obtenir un 8,24% dels vots, 143.671 vots. En comparació, UPyD en va aconseguir 147.723 i Compromís, 138.488. I Ciutadans, 51.180. En canvi, ara les enquestes descarten pràticament que UPyD pugui tenir cap representació a les Corts, mentre indiquen un ascens espectacular de Ciutadans.

On es concentrava el vot de Podem? Sobretot, i com passa a la resta del país, en grans àrees urbanes.

A les comarques valencianes, el vot es concentra més a la zona de l’Horta i del Camp de Morvedre, d’una banda, i a l’Alacantí, el Baix Vinalopó i l’Alcoià. Són les comarques on els percentatges de vot de Podem són en general més alts. Per exemple, a Vinaròs un 11,6% dels electors va votar el partit d’Iglesias. I a Sagunt (Camp de Morvedre) el percentatge puja al 12,9%. Una de les ciutats més grans on Podem té un elevat percentatge de vot és Alacant, on va obtenir gairebé onze mil vots, un 10%. I també a Elx, amb 8.671 vots, un 11,5%. A València el percentatge de vot no fou tan alt, tot i que considerable, un 8,6%.

La concentració del vot, a les Illes i al Principat

A les Illes, les últimes enquestes, publicades per Diario de Mallorca i Última Hora, indiquen que Podem obtindria una desena de diputats, esdevenint tercera força amb un percentatge de vot pròxim 19%. Al Parlament Europeu, Podem va obtenir ara fa gairebé un any 27.794 vots (10,3%) I és també a zones urbanes més poblades on va tenir un percentatge de vot més gran, com a Palma (11,8%) i a Manacor (13,9%).

I al Principat el percentatge de vot de Podem fou en general força menor, i molt més localitzat, no tant estès territorialment. Fou al Vallès Occidental i al Baix Llobregat és on Podem va tenir més suport. A Terrassa va aconseguir 3.970 vots i un 5,6% dels vots; a Sabadell, 5.177 i un 7,1% del vot. A Cerdanyola del Vallès, 1.555 vots, un 7,4%. Al Prat de Llobregat, un 9% de vots amb 1.976. Un resultat semblant a Sant Boi de Llobregat, amb un 8% dels vots amb 2.164.

Cliqueu al damunt d’aquesta imatge per a anar al mapa interactiu amb les dades municipi per municipi: