Amunt els punys!

de Sabadell al món

26 de març de 2014
0 comentaris

Xocs a Hamburg: el dret a la ciutat

És increïble de quina manera no ens arriben els fets que no interessen que se sàpiga. Es veu que aquest ha estat un hivern molt calent a Hamburg. I els mitjans de casa nostra no n’han dit ni una paraula.

Una breu crònica del The Guardian (10 de gener). Philip Oltermann. Foto: Malte Cristianos.

La reputació d’Hamburg com a ciutat liberal, on la policia, els punks i les prostitutes conviuen feliçment ha rebut un cop dur després d’una successió d’enfrontaments violents que es van produir després que la policia prengués la mesura sense precedents de declarar una zona àmplia al voltant de la Reeperbahn com a “zona de perill”.

 

Centenars de persones han estat detingudes i registrades després dels enfrontaments entre la policia i els manifestants a finals de desembre. Els manifestants –uns contra la gentrificació (l’expulsió de la gent humil dels barris cèntrics de la ciutat), altres amb una agenda anarquista- van ser atacats per la policia amb gas pebre i porres. La policia, per la seva banda, diu que se’ls va llençar pedres, petards i lloses del paviment.

 

La zona de perill ja s’ha reduït a tres “illes perilloses”, però no abans que 190 persones fossin prohibides a la zona, 65 detingudes i 5 arrestades.

 

Gran part de la controvèrsia se centra en els esdeveniments de la comissaria Davidwache.

 

Ulrich Wagner, l’oficial a càrrec de la zona al voltant de la Reeperbahn, va culpar d’“una actitud sense precedents de violència contra l’Estat i la policia” als activistes d’esquerres. Segons ell,  es van traspassar els límits quan tres dels seus oficials van ser atacats per un grup de 40 atacants encaputxats fora de l’edifici.

 

En el mateix carrer hi ha el centre cultural Rote Flora, que ha estat el focus d’activisme d’esquerres a Hamburg des que van ocupar l’edifici el 1989. Klaus Alfijesky i Lotta Kalweit van acusar la policia de provocar els enfrontaments amb mesos de controls agressius a la zona. Van dir també que els informes policials pretenien criminalitzar l’esquerra.

 

Hamburg es coneixia com un bastió socialdemòcrata. El 2001, l’SPD va perdre el govern –en part, segons alguns comentaristes, perquè semblava massa tou amb els problemes de seguretat. Tot i que ara els socialdemòcrates tornen a ser al govern de la ciutat, semblen traumatitzats per la derrota anterior per establir una línia diferent de la dreta. La llei que permetia a la policia establir la zona de perill es va introduir durant el govern conservador el 2005 i es manté intacta.

Però molts senten que el verdader motiu de les tensions a Hamburg ha estat enfosquida per la guerra de declaracions. A les manifestacions d’abans de Nadal també van participar grans grups d’activistes de Recht auf Stadt, que agrupa l’oposició a la gentrificació.

 

“Hamburg és un bon exemple d’una ciutat que ha anat perdent el seu status industrial i ara està mirant desesperadament de competir amb Berlín per atraure els professionals rics”, diu Christoph Twickel, periodista local actiu en el moviment.

 

Una de les raons que va empènyer els ciutadans d’Hamburg a sortir al carrer en primer lloc ha estat la por a què la ciutat segueixi el camí de Londres o París, amb les persones humils expulsades als afores de la ciutat. “A l’era industrial, els enfrontaments entre els privilegiats i els desafavorits s’han dut a terme a les fàbriques. Ara, aquelles batalles es lluiten per l’accés a les nostres ciutats”.

 

Poc abans de l’inici de les revoltes, les autoritats locals van ordenar el desallotjament dels edificis d’Esso a la Reeperbahn, un antic bloc d’habitatges socials ocupats principalment per persones d’edat avançada i amb rendes baixes. Alguns van acusar la ciutat de permetre que el propietari deixés malmetre l’edifici fins arribar al col·lapse –“una tàctica clàssica de gentrificació”, explica l’activista Steffen Jörg.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!