BioSofia

Cercant la saviesa de l'art de viure

15 de setembre de 2010
4 comentaris

Jo o tu?

El burro va davant perquè no s’espanti, ens deien els pares i els mestres quan ens citàvem primer nosaltres mateixos. “Hi vam anar jo, la Marina i l’Oriol”. Incorrecte. Ens van ensenyar a dir: “Hi vam anar la Marina, l’Oriol i jo”.

Ara, hi ha moments de comunicació en què el jo ha de prevaldre sobre el tu. Quan l’ànim està alterat. Quan ens sentim impel·lits a usar paraules       

            que fereixen,

            que infravaloren,

            que moralitzen o

            que culpabilitzen .

És a dir quan volen encerclar l’interlocutor dintre d’etiquetes i fer-lo blanc d’alguna crítica. “El que dius és una tonteria”, “No hi entens res”, “Feries millor callant-te”, “Podries ser una mica més simpàtic”, etc. D’aquesta manera estem convertint la comunicació en una guerra, estem enfonsant el diàleg i torpedinant la bona relació. Estem convertint l’interlocutor en contrincant.

 Per evitar aquestes frases caldrà reformular-les amb missatges-jo. És clar que hem d’expressar el que sentim, i tant!, però en primera persona del singular. El resultat serà una descripció objectiva dels nostres sentiments i del comportament de l’altre; ens atindrem als fets observats:

 

·         Em sento decebut de veure’t sortir de l’habitació a les dotze”. En comptes de “Si que ets mandrós. Una altra vegada t’has passat el matí dormint!”

·         Estic preocupat de sentir-te dir que no estàs motivat”. En comptes de “Espolsa’t la mandra de sobre d’una vegada, noia. Sembles una massa de carn amb potes!”

·         Em posa trista no sentir-te dir cap paraula carinyosa”. En comptes “Ja podries ser una mica més simpàtic!”

Sembla una cosa banal. Només ho sembla.

Aquesta manera d’expressar-se necessita un llarg entrenament per ser ben assimilada i que ens surti espontània quan l’ànim està alterat. En general podríem dir que els mals costums vénen de lluny i els tenim molt arrelats: els hem mamat de petits. Però aquesta vegada el jo ha de reemplaçar el tu sense manies.

  1. Primer exemple, Narcís, en el d’em sento decebut de veure’t sortir…, no trobes que l’altre persona es pot sentir culpable? Ho dic perquè potser jo m’hi sentiria si em diguessin això. Entendria que l’avergonyeixo, que no dono prou la talla.

    Les altres dues les trobo molt encertades, però aquesta em doldria.
    Petonets!   

     

     

  2. és molt  important  en els  moments de conflicte  

    parlar  en primera  persona  vol dir  explicar-nos més  que  jutjar…

    necessita  pràctica  però  és  eficaç 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!