BioSofia

Cercant la saviesa de l'art de viure

1 de setembre de 2010
3 comentaris

El que no pot ser no pot ser

Avui, en arribar a la feina després de les vacances, la conversa ha derivat aviat, entre els companys de bregues nacionalistes, vers la situació actual de l’independentisme. Primer de tot, hem quedat per anar a escoltar als tres tenors al Bartrina de Reus aquest vespre. Però immediatament ha sortit la cantarella de la unitat entre Laporta i Carretero. I algú s’ha posat nerviós tot insistint que la “unitat” era ineludible.

Calma. No ens enrabiem. Les coses no són mai perfectes. És clar que  hem d’intentar que siguin el millor possible, però si no ho aconseguim, calma. I per això el millor és intentar d’entendre-ho.

D’entrada, admetem, jo ho admeto, que una unitat de candidatures produiria un impacte que multiplicaria el nombre de diputats. Innegable. Per què no es fa, doncs, aquesta unitat si tots hi sortirien guanyant? Per què no es mira el bé del país, de l’independentisme en aquest cas, en comptes de les diferències individuals o partidistes? 

Compte amb la paraula
“diferències” . Hi ha qui hi llegeix interessos personals, intencions inconfessables i
altres misèries. I no és necessàriament el cas. Jugar a imaginar situacions fosques
és un esport social i mediàtic que hauríem d’haver foragitat per sempre. Jo
vull situar-me en l’objectivitat dels fets, però des de la vessant psicològica.  encara que això sembli una contradicció. 

Posem-nos a la pell de RCat.
 Porten una pila de temps preparant el seu projecte. Han fruit amb la possibilitat de comptar amb Laporta fins no fa quatre dies. De cop i volta, han vist que la força Laporta se’l esmunyia dels dits. Estan defraudats i potser picats. És comprensible. Se’ls demana d’integrar-se en un projecte nou quan ells porten anys configurant el seu. Home, això és demanar figues a un pomer. Siguem realistes, la natura humana té les seves regles de joc i no es poden trencar. 

I Laporta, per què engega un projecte nou si se n’estava madurant un altre? Doncs, perquè els projectes no són només conceptuals i ideològics, són també tempos, actitudsdinamismes. I Laporta va a velocitat de creuer, acumula una força molt potent i està acostumat a un alt nivell d’exigència professional i tot això no es pot encabir en el marc d’un partit tradicional com finalment ha derivat RCat. És normal que Laporta se senti molt còmode amb el rigor de Lòpez Tena i amb el jove dinamisme d’Uriel Bertran. Dintre de RCat tots tres es trobarien constrets i amb la sensació que la seva força es dilueix. 


Que són qüestions personals? Evidentment.
Com han de ser sinó? O és que no som persones?
No es poden analitzar les situacions
prescindint, com es fa mantes vegades, de les dinàmiques psicològiques.
Aquestes qüestions
“personals” no s’arreglen posant-hi voluntat: això s’anomena
voluntarisme. Ni entren, com estem acostumats a fer,
en el camp de la
moral: no són ni bones ni dolentes,
són la realitat humana. No són ni lloables ni censurables, són i han de ser explicables
i enteses.
Simplifiquem-ho: hi ha caràcters difícils de compaginar. Recordem
que la incompatibilitat de caràcters no és censurable sinó acceptada com a
causa raonable de separació.
Són les lleis de  les
relacions humanes. Acceptem-ho també en política.
No tot ha de ser
com ens agrada… És la realitat, la realitat humana, una cosa que al món
independentista, habituat a la radicalitat fins ara, se li fa difícil d’entendre
i acceptar.
 I pel que sembla al món mediàtic també. Però cal. I cal deixar per una temporada la cançoneta de la unitat.

 

  1. Una simple coalició electoral de compromís per l’independència no té per què fer-se exigint  la dissolució ideològica i es pot fer respectant Reagrupament, per a fer pinya, sumar i multiplicar els esforços de l’independentisme emergent donant més sensació d’unitat i evitar un major desencís.

    Després cada partit ha de fer les pròpies polítiques i propostes al Parlament i no uns voler apropiar-se les de tots.

  2. segur  que psicologicament  tot  això  que dius  està  ben fonamentat,  però  la  realitat  és  la que és  també  per  la  part  dels  votants. 

    I  ells  haurien de  mirar  també  cap a l’altre  costat.  La  dispersió  de vots  no ajuda  a ningú.  A  ells  tampoc. 

    Som els que som…  i  potser si que podem ser  més  si  fan les  coses  bé,  però  podem ser  menys,  molts  menys,  si   les  fan malament  i quan  hi va  el país…  crec  que  tenen  ells molta  més  responsabilitat que  els  votants   i que  haurien de gestionar  millor  els  seus  recursos psicològics  i emocionals,  si és  que es  tracta  d’això.

    Jo  encara no sé qui  votaré.  La meva opció  és  independentista,  des de  sempre…  però   …  amb  quin  ànim  puc  anar  a votar  un  d’aquests  partits  quan sé  que estan  fraccionant  el vot  que  a mi m’¡mporta?

  3. Penso que un bon polític ha de ser capaç de separar el que és l’acció política, o l’acció de govern, dels afectes o relacions personals..
    Un exemple: al Govern de l’Ulster hi conviuen el líder radical unionista, Ian Paisley, y el ‘número dos’ de Sinn Fein y
    ex dirigent de l’IRA, Martin McGuinness, el primer com a ministre i el segon com a viceministre principal de l’Ejecutiu autonòmic d’Irlanda del Nord.
    No crec que aquests dos homes tinguin una bona relació personal, i en canvi són capaços de formar part d’un mateix govern pel bé del seu país..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!