Per a tots els gustos

La vida és molt complexa. Tot en aquesta vida ho és.

24 de juny de 2006
Sense categoria
4 comentaris

Hi ha reformes molt necessàries per a l’autèntica evolució de la Humanitat

Vivim una època de canvis, potser més ràpids que altres èpoques, i per això a la gent, o a certa gent, els costa adaptar-se a ells. Ara que es parla del 75º aniversari de la Segona República espanyola, alguns només s’acorden de les cremes d’esglésies, la persecució a cures i monges, l’actitud extremista de molta gent… això és veritat, però ocorre que els canvis i reformes que es van intentar en aquella època eren necessaris, ja que Espanya no podia seguir així com estava, amb una desigualtat social tal que recordava a la França anterior a la Revolució Francesa: rics exageradament rics i pobres de solemnitat. Però ambdós règims van entrar en països àdhuc no preparats per a una reforma pacífica.

Avui dia, sobretot a França, es veuen les reformes revolucionàries com totalment necessàries, vist amb els anys de manera més objectiva, encara que no fossin molt adequades, al meu parer, les execucions públiques d’aristòcrates amb l’invent de Monsieur Guillotin ja conegut per tots. Hagués estat més fàcil confiscar-los les seves riqueses aconseguides il·lícitament i donar-se-les al poble, que justament les necessitava, però com la naturalesa humana és així de terrible i irracional, alguna cosa que qualsevol psiquiatra ens descriuria perfectament (o si no, el mateix Sigmund Freud, el més expert de tots), es va fer tot d’una manera tan brutal i tan maldestra que va acabar desprestigiant al mateix moviment revolucionari de Robespierre i els seus amics, que van acabar igual que els aristòcrates als quals van ajusticiar.

Sort que després el país veí, amb molta sensatesa, va anar evolucionant i aplicant bé aquestes reformes, de manera civilitzada, que li han dut a ser un país modern i punter a Europa durant molts anys. En Espanya no havia guillotina, però els radicals incontrolats van desbordar als republicans i el caos que armaven, ja conegut per tots, va acabar en la Guerra Civil, la dictadura franquista i l’exili de bona part dels espanyols a països més civilitzats. Ara, en l’actualitat, en els últims 30 anys, s’han pogut aplicar aquestes reformes, igualment de manera civilitzada. Quina pena que en el primer intent de la Segona República aquestes reformes no s’apliquessin amb racionalitat ni sensatesa, per culpa dels uns i els altres. Espanya no estava prou evolucionada per a això, igual que la França pre-revolucionària.

Tant de bo aquesta revolució hagués estat tan pacífica i civilitzada com la qual va haver en l’Església Catòlica amb el Concili Vaticà II, convocat pel papa Juan XXIII, el millor Pontífex del segle XX. Va canviar radicalment la forma d’actuar de l’Església i va tractar de fer-la més propera als nostres temps. Clar que les autoritats eclesiàstiques posteriors a Juan XXIII, sobretot a partir de Juan Pablo II, van parar aquestes reformes, per a ells massa progressistes, i han tractat de fer tornar a l’Església a actituds anteriors, alguna cosa totalment equivocat. Juan XXIII sabia que l’Església del seu temps, si no evolucionava, quedaria al marge de tot, com una mica antediluviano, com una mòmia egípcia, anem… Això passa amb qui no sap evolucionar a temps, sigui qui sigui.

 

  1. La va provocar el alzamiento nacional per part de Franco, com a actitud defensiva i de supervivència en front d’una guerra provocada per la dreta reaccionaria a vida o mort.

  2. I sense Guillotin s’havera restaurat la monarquía com a l’Estat espanyol i no haveren patit a un altre manaire destructiu i guerrer com Napoleó on és va pedre revolució mi mitja.

    Amb Inglaterra les coses van anar per un altre cantó i sense revolucions.

  3. Encara que és considere un amic politicament correcte des del punt de vista de Madrid.

    Pose la mà al foc que el millor "amic" a Madrid, és el pitjor enemic de Catalunya siga d’on siga. Per què lo considerat politicament correcte a Madrid, és força dolent per Catalunya.

  4. Vegem,

    Respecto tots els punts de vista, però no puc estar gens d’acord.

    A Madrid també n’hi ha d’amics de Catalunya, el que passa és que, ara, això no és "políticament correcte" per alguns, sobretot els del PP (els que no s’estimen Alberto Ruíz Gallardón, és clar).

    I, a més, no s’atreveixen a parlar bé de Catalunya perque no els califiquin de "rojos" o una altra cosa pitjor.

    La Guerra Civil, per culpa de quatre ximples incontrolats, d’una banda i de l’altra, van fer malbé el somni de modernitzar l’Espanya dels anys 1930. I d’això es van aprofitar els franquistes per imposar el seu règim criminal, gràcies a Déu no pas estimat a l’Europa moderna i avançada. Per això l’Espanya franquista no va poder entrar mai a la CEE, ara UE.

    Un salut,

    JULIÁN.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!