Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 de juliol de 2010
1 comentari

Sentència per fascicles

Quan encara no tenim el redactat oficial i definitiu de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut  els mitjans addictes a l’ordre espanyol establert ja van lliurant per fascicles el seu contingut.

Entre els punts que s’han filtrat avui destaca una interpretació restrictiva dels articles estatutaris que conferien la competència a la Generalitat en la convocatòria de consultes populars per via referèndum i que va permetre l’aprovació de la llei aquest any mateix. De confirmar-se aquest extrem de la sentència la intencionalitat política evident és bloquejar qualsevol possibilitat d’activar un procés de consulta sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya.

L’èxit evident dels processos de consulta local sobre la independència engegats a partir del setembre de l’any passat han enutjat manifestament els poders de l’Estat que no han trobat arguments per impedir legalment les iniciatives ciutadanes basades en el principi democràtic. Semblava que l’Estat no havia copsat l’escletxa oberta amb l’article 122 de l’Estatut, però a la vista dels resultats obtinguts pel sobiranisme cívic han saltat totes les alarmes i han optat per bloquejar una proposat de referèndum oficial.

Si les institucions catalanes es plantegen contrarestar d’alguna manera la sentència del Tribunal Constitucional hauran de plantejar-se en algun moment que caldrà esquivar la legalitat espanyola a través d’un gest que confereixi legitimitat democràtica. Un acte simbòlic en forma de consulta coincident amb les properes eleccions al Parlament de Catalunya podria ser, per exemple, l’inici del conflicte jurídic i polític d’abast europeu.

  1. Benvolgut Jaume,

    El polítics espanyols no tenen entre els seus defectes l’estupidesa. Jo proposo que en les properes eleccions es repeteixi, davant de cada col·legi electoral, una consulta sobiranista global. Aquesta és l’única via per autoatorgar-nos la sobirania jurídica. Al cap i a la fi, i això és de primer de dret, les lleis emanen del sobirà, i en l’època contemporània, és el poble el dipositari d’aquesta sobirania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!