Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

22 de gener de 2010
3 comentaris

Llibres (LXXV)

“El carlismo en su tiempo: geografías de la contrarevolución”, diversos autors, Gobierno de Navarra, Iruña, 2008.

Amb motiu de la mort de Pere Anguera he repassat algunes de les seves obres, entre les quals la seva aportació “El carlismo y los carlistas en Cataluña” dins l’obra col·lectiva que aplega les ponències de diversos especialistes en aquesta matèria a les “Primeras Jornadas de Estudio del Carlismo”, organitzades entre el 18 i el 21 de setembre de l’any 2007, a Estella, Navarra, pel govern d’aquella comunitat foral. L’encontre estava pensat per contextualitzar el fenomen carlí dins del conglomerat dels diferents moviments contrarevolucionaris sorgits a Europa durant el segle XIX.

Jon Juaristi, Hilaire Multon, Antonio Monteiro, Jean Meyer, analitzen els casos escocès, francès, portugès i mexicà, respectivament, a banda de que Fernando Molina i Francisco Javier Capistegui s’endinsen en el carlisme basc. Significativament, les contribucions dels experts de fora de l’Estat espanyol són publicades en l’idioma en el qual van ser escrites. En canvi, les dels ponents de les fronteres espanyoles endins apareixen tots en castellà, exclusivament, quan em consta que Pere Anguera sempre redactava els seus originals en català. Tot i això, el conjunt de l’obra és una panoràmica europea dels moviments socials contrarevolucionaris que resulta de lectura imprescindible per a copsar el xoc entre “progrés” i “reacció” al si del nostre poble.

  1. Les revolucions sempre han representat una sortida cap endavant per defugir d’estudi o camuflar la realitat de les qüestions.

    Canviar-ho tot per què sovint tot puga continuar gaire bé exactament igual o pitjor amb algunes qüestions i tirar endavant amb tots els seus pros i contres.

    Les evolucions sempre solen ser més assenyades i estàn més ben preparades.

  2. NyLWKXEn su momento tuve referencias del congreso organizado por el llamado “Gobierno de Navarra” e, incluso como interesado por el asunto, de participar en el mismo. Tras ver el conjunto de ponentes y su ideología mayoritariamente nazional-hispana, preferí ahorrarme la bilis, mala leche y cabreo posterior.

    Ya el mero título “geografías de la contrarrevolución” me parece absolutamente tendencioso.

    De Pere Anguera sólo conozco su “Vers una Catalunya Nacional” y me encantó. Supongo que su participación en el Congreso del que hablamos sería la única (o de las pocas) aportaciones de interés.

    Acabo de encargar en mi librería habitual (en Donostía) su obra sobre el Carlismo catalán. Estoy seguro que su lectura me resultará muy provechosa. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!