Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

20 d'octubre de 2009
0 comentaris

Llibres (LXIV)

“Hacía una ética mundial: declaración del parlamento de las religiones del mundo”, Hans Küng i Karl-Josef Kuschel (editors), Editorial Trotta, Madrid, 1994.

Entre el 28 d’agost i el 4 de setembre del 1993 es van reunir a Chicago milers de representants de les principals creences religioses del món per tal d’aprovar una declaració en pro d’una ètica mundial. Efectivament, la declaració va arribar a provar-se i aquest llibre -editat per dos dels principals promotors del text, catedràtics de teologia ecumènica a la Universitat de Tubingen, a Alemanya- n’és un fidel testimoni. El propòsit dels reunits a la ciutat nord-americana era bastir una ètica mundial a base de potenciar tot allò que és comú a totes les religions -conducta humana, valors ètics, conviccions morals-.

Els principis d’aquesta ètica mundial serien: la convicció de que no és possible un nou ordre mundial sense uns valors comunment acceptats i el pressupòsit de que tota persona té dret a rebre un tracte humà. A partir d’aquestes bases hom proposa quatre compromisos orientatius: a favor d’una cultura de la no-violència i de respecte a la vida, a favor d’una cultura de solidaritat i d’un ordre econòmic just, a favor d’una cultura de la tolerància i un estil de vida honrat i veraç, i, finalment, a favor d’una cultura de la igualtat i la companyonia entre l’home i la dona.

Els setze anys transcorreguts des de l’aprovació d’aquesta declaració no presenten un balanç positiu pel que fa a l’aplicació pràctica d’aquests propòsits benintencionats. I no serà pas perquè els seus promotors no s’ha hagin esmerçat: Hans Küng ha pregonat reiteradament, per exemple, que jueus i musulmans no han estat tradicionalment enemics irreconciliables com avui apareixen als ulls de milions de persones. Aquesta ètica mundial no és incompatible amb la promoció de la laïcitat davant la puixança del totalitarisme religiós, principalment el de caràcter islamista, que arriba a plantejar les seves pretensions fins i tot al si dels organismes internacionals sota la cobertura de la prevenció de la “difamació de les religions“. En definitiva, un llibre de relectura imprescindible.

Post Scriptum, 7 d’abril del 2021.

L’any 2011 Hans Küng fou investit doctor honoris causa en Filosofi per la UNED, heus aquí el seu discurs: “Ética mundial y derecho mundial”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!