Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

25 d'agost de 2013
0 comentaris

Llibres (CXLV)

“L’holocaust espanyol. Odi i extermini durant la guerra civil i després”, Paul Preston, Editorial Base, Barcelona, 2011.

Aqueix voluminós estudi sobre la guerra civil espanyola ha merescut l’any 2010 el primer premi d’història Santiago Sobrequés i Vidal malgrat que l’àmbit de la recerca no està preferentment centrat als Països Catalans. Dit això, és un bon llibre la principal virtut del qual rau en la perspectiva que adopta l’autor sobre l’origen de l’odi entre classes socials, sobretot de les elits dominants envers les víctimes de la seva animadversió. Especialment cruels són les formes de violència dels terratinents castellans i andalusos cap als jornalers que no tenien altra esperança de trobar feina que la que els hi podien -si volien- donar els amos dels latifundis espanyols.

Considerar la guerra del 1936-1939 com un holocaust no és gens habitual entre els historiadors espanyols -tampoc entre els catalans-, així per exemple Eduardo González Calleja quan estudia els holcausts patits al segle XX omet la referència al cas espanyol. No cal dir que la historiografia dominant tendeix a minimitzar les proporcions de la mortandat provocada pels colpistes del 18 de juliol del 1936. Per tant, l’aportació de Preston ajuda a comprendre a través dels seus actes la mentalitat dels sectors dominants a la societat espanyola de l’època i entendre com es projecta sobre els qui hores d’ara se’n consideren hereus.

Post Scriptum, 8 de desembre del 2019.

El nou llibre de Paul Preston, “Un poble traït. Corrupció, incompetència política i divisió social” (Editorial Base, Barcelona, 2019), amplia l’etapa històrica estudiada en obres anteriors per oferir una mirada panoràmica sobre l’evolució del Regne d’Espanya des de la Restauració monàrquica del 1874 fins a l’actualitat. Pocs historiadors paren compte en la cleptocràcia d’estat que és un dels fils conductors que explica la fallida del sistema constitucional del règim del 1978 que bé explica en el darrer capítol: “De l’esperança d’una democràcia acabada de néixer al triomf final de la corrupció imlamincompetència (1982-2014)”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!