Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

23 d'agost de 2014
0 comentaris

Llibres (CLXVII)

“Les GARI. Groupes d’Action Révolutionnaires Internationalistes”, Tiburcio Ariza i François Coudray, Éditions du CRAS, Tolosa de Llenguadoc, 2013.

Aqueix llibre aplega la documentació  i el testimoni dels membres dels anomenats Groupes d’Action Révolutionnaires Internationalistes, (GARI), escamots de caràcter majoritàriament llibertari que actuaren durant vuit mesos (de gener a agost) de l’any 1974 en solidalidaritat amb els anarquistes perseguits pel règim franquista emprant l’acció directa, inclosa la lluita armada. Un seguit de grups d’activistes revolucionaris sorgits arran del Maig del 68 responen a la crida a la solidaritat i a l’acció que reclamen els membres del MIL (Movimiento Ibérico de Liberación) que han pogut eludir la persecució policial espanyola i miren d’evitar l’execució de Salvador Puig Antich. Els GARI no foren mai una organització sinó una coordinació de col·lectius que empraven aqueixa sigla per reivindicar les seves accions, i s’autodissolgueren l’estiu del mateix 1974 tot i que els darrers dels seus membres no foren jutjats a París fins al 1981.

Els autors han volgut preservar el seu anonimat darrera els noms de dos anarquistes emblemàtics segons ells, (un milicià de la CNT assassinat pel PCE l’octubre del 1936 i un anticlerical francès mort al 2009 després de tota una vida robant diners a les esglésies), reivindicant d’aqueixa manera el col·lectivisme intel·lectual que històricament ha caracteritzat els grups llibertaris que han defugit el protagonisme personal en tots els àmbits de la seva activitat. També, d’aqueixa manera mantenen la composició franco-espanyola dels integrants d’aqueix grup d’acció, per bé que entre els considerats “espanyols” hi hagué força catalans.

Un altre tret significatiu d’aqueix llibre és que defuig de les interpretacions subjectives dels autors i opten per fer parlar els textos editats i els cartells publicats, seguint una manera de fer història que m’agrada especialment. L’editorial que publica l’obra és també congruent amb la ideologia que divulga: el Centre de Recherches sur l’Alternative Sociale i la seva seu també és una ciutat -Tolosa de Llenguadoc- significativa en la història del moviment llibertari, el català especialment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!