Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

9 de gener de 2012
1 comentari

En el vuitantè aniversari de la mort d’Antoni Maria Alcover

Ahir, 8 de gener,  s’esqueia el vuitantè aniversari del traspàs, a Ciutat de Mallorca, d’Antoni Maria Alcover i Sureda, (1862-1932), el clergue i lingüista que dedicà la seva vida a la recuperació de la llengua catalana. Fora dels actes commemoratius del centenari de la Lletra de Convit que l’any 1901 va adreçar mossèn Alcover a tota la comunitat catalanoparlant no em consta que enguany la data d’avui hagi estat commemorada especialment en memòria de l’insigne lingüista i folklorista mallorquí.

L’atorgament al mestre Pompeu Fabra del títol de seny ordenador de la llengua catalana ha deixat en segon terme la personalitat i la immensa obra d’Alcover. No tinc prou coneixements en la matèria per jutjar els mèrits de cadascú, però efectivament m’inclino per la sensibilitat d’aquest darrer en pro de la preservació de les varietats dialectals de la llengua catalana més que per la codificació racionalista de la llengua moderna que representa Fabra. Aquest era científic de formació racionalista, Alcover era un humanista catòlic. El primer personifica la uniformització de la llengua, el segon la seva diversitat. Vuitanta anys després la dialèctica entre ambdues maneres de preservar i envigorir el català encara és una qüestió oberta.

 

Antoni Maria Alcover era un germanòfil ferreny admirador de la potència cultural alemanya, una afinitat que  no era compartida per la majoria de lingüistes i personalitats de la cultura catalana de l’època i que repercutí en la minorització de les seves tesis quan, amb motiu de l’esclat de la Gran Guerra del 1914-1918, es decantà per defensar públicament els imperis centrals. Una opinió que li costà la ruptura amb els seus col·laboradors nord-catalans com explica el també sacerdot i escriptor de Cotlliure, Eugeni Cortade, en el seu llibret “Catalunya i la gran guerra” (Rafael Dalmau Editor, 1969).

Post Scriptum, 24 de gener del 2012.

Amb retard m’assabento d’aquest apunt al bloc de Jaume Corbera: “Petita antologia alcoveriana dedicada al Consell de Mallorca” el contingut del qual comparteixo totalment.

Post Scriptum, 28 d’agost del 2017.

Aqueix estiu, a les hores vagaroses, ha anat llegint a tastets la semblança que Francesc de Borja Moll va fer del seu mestre mossèn Alcover, titulada “Un home de combat”, (Edicions Moll, Mallorca, 1962). La fesomia moral del personatge la detalla magistralment a l’epíleg: la franquesa, la ingenuïtat vertaderament infantil, la força de voluntat, la laboriositat, la generositat (el menyspreu dels béns materials) i sobretot la rustiquesa. “La marca de la pagesia la duia gravada damunt i traspuava en la seva conversa i sobretot en l’atac i la baralla, que eren per a ell actituds freqüents i gairebé normals” (pàgina 291). I, fonamentalment, patriotisme. Un home admirable.

  1. és la qüestió que sembla que hi hagi un pacte de silenci per fer invisible la persona i l’obra de Mossén Alcover. En això (fer invisibles fets de la nostra història) els catalans en som uns mestres… amb l’ajut dels mitjans de [in]comunicació.

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!