Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

21 de maig de 2012
2 comentaris

El Punt/Avui: Espanya es trenca”

Aqueix és el titular de portada de l’edició d’avui del diari dirigit per Xevi Xirgo en la nova etapa del rotatiu gironí. Un bon dossier sobre les esquerdes econòmiques, polítiques i institucionals que afecten l’ordre estatal espanyol, però en el qual hi falta un ingredient fonamental: no hi ha cap article que propugni la independència de la nació catalana. 

Sense la creació d’un estat català Espanya no es trencarà pas: seguirà sent un estat unitari, previsiblement cada cop més integrista, més pobre i desprestigiat, però perviurà tal com ha estat concebut des de fa tres-cents anys. Si aqueixa hipòtesi es confirma en el futur serà a costa que els catalans vegin agreujades encara més les condicions de dominació política i econòmica  que ja suportem en el present. Tal com acaba l’editorialista el seu escrit, certament: “En uns altres moments, Catalunya seria clau per estirar la màquina espanyola cap a la recuperació. L’any 2012 aquesta possibilitat és, senzillament, inviable. Espanya se’n sortirà, Catalunya, no.”

Potser la resposta catalana a la crisi espanyola serà objecte d’un altre dossier, però sobta que la referència independentista sigui explícita a l’article que tracta del punt de vista nacional basc i en canvi, no n’hi hagi cap d’anàleg referit al nostre país. Més que una omissió deliberada del diari em fa l’efecte que aqueixa absència respon a una realitat actual del panorama polític català: mentre les enquestes detecten un suport social creixent a la causa de la independència, la concreció d’un projecte d’aqueixes característiques no sembla imminent. Partits cridats a participar-hi com CDC i ERC esmercen els seus esforços en fórmules gens realistes condemnades a no reeixir, com el pacte fiscal. És a dir, estan instal·lats encara en l’atzucac del tardo-autonomisme, quan la intervenció mateixa de la Generalitat és un cop anunciat.  

La primera condició per a la independència és la voluntat d’assolir-la, amb fets i no només amb paraules com demostra la pràctica política d’Esquerra en els darrers anys, per exemple. El procés d’independència en el cas català no serà pas com la partició entre Txèquia i Eslovàquia, pactat de comú acord entre les parts implicades. O el que referèndum d’autodeterminació que hom preveu per a Escòcia l’any 2014.Tot fa preveure que en ple declivi econòmic les tensions  que posarà de manifest el conflicte jurídic i polític amb l’ordre estatal seran les pròpies d’un país desestabilitzat per les draconianes condicions de dominació a les que està sotmès el poble català. Enfilar el camí de l’estat propi exigeix un grau de realisme i responsabilitat al qual encara no han arribat els capdavanters que malden per dirigir-lo. Superar aqueix estadi significa passar d’un independentisme reactiu a un de propositiu

  1. Davant la globalitat l’única sortida és ser petit amb tota humilitat, abans que tot.

    I no deixar-te arrossegar i ser amb els mateixos de sempre que t’han perseguit i el voler perseguir fins el teu final.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!