Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

27 de febrer de 2012
2 comentaris

Dóna la cara per la independència

Fa unes quants setmanes que alguns amics fan circular per la xarxa la iniciativa consistent en il·lustrar amb la pròpia imatge personal la reivindicació de la independència de Catalunya.

Trobo ben intencionada aqueixa idea així com d’altres de similars, però personalment no m’hi afegeixo. Darrerament me’n assabento de persones amb més o menys notorietat que es declaren independentistes. Ho celebro com un símptoma que s’extén la consciència que aquesta es l’única esperança de futur pel nostre poble. Però de la mateixa manera que hom es passa al camp de la independència es pot banalitzar el seu assoliment (com fan Josep Fontana i d’Arcadi Oliveras, per exemple) o desfer el camí en nom d’una altra causa prioritària (la lluita contra el capitalisme, posem per cas).

El creixement de l’independentisme al nostre país no és el resultat de l’acumulació de forces a partir d’un plantejament estratègic de llarg abast (com el de l’esquerra abertzale), sinó un aluvió de voluntats sobrevingudes mitjançant diferents vies. I  sovint no comporta la necessitat d’adoptar un compromís concret i personal per mantenir aquest gest d’afirmació nacional catalana. La prioritat a l’hora present són les propostes polítiques de construcció nacional i d’aquestes n’estem més aviat mancats. Només cal observar els lemes autocontemplatius del proper congrés de CDC (“una manera de ser, una manera de fer”) que recorda el precedent d’Esquerra fa uns anys (“som com som”) de resultats electorals nefastos.

Post Scriptum, 27 de febrer del 2022.

El procés independentista engegat al 2010 va ser denominat durant un temps “la revolució dels somriures”, amb la pretensió ingenua que d’aqueixa manera seria menys traumàtica. Els dirigents dels partits cercaren fins a l’últim moment la negociació amb el govern espanyol abans de l’1 d’Octubre, sense voluntat de defensar el resultat i deixar-ho en un intent sense conseqüències, com així ho ha reconegut -per a vergonya seva- Jordi Sánchez, entre d’altres. L’autoorganització popular va fer possible el referèndum i l’alta participació, un factor amb el qual no comptaven els dirigents i d’aquí la seva actuació posterior orientada a desmobilitzar la ciutadania per poder retornar a l’estadi autonòmic. Uns quants milers de catalans efectívament van donar la cara per la independència i han estat represaliats pel poder espanyol i pel govern autonòmic resultant. Aqueix col·laboracionisme mesell els impedeix admirar el coratge del poble i els dirigents ucraïnesos davant un enemic genocida com Putin i a sobre encar inisisteixen en la impostura de la taula de diàleg, com Oriol Junqueras.

  1. Fa temps que també ho penso: allau de cosetes i actes voluntariosos sense plantejaments estratègic. I més agrupacions, totes unitàries. I manifestacions que commemoren manifestacions. I més i més coses per mantenir l’ànim del personal. I cap estratègia. Molt de cor i poc cap. Si no vaig errat només hi ha un grup que se les planteja, El Cercle d’Estudis Sobiranistes. Ah, i sobre tot que no sigui per fer política (ANC)! Doncs, com hi anirem a la independència si no és per la via de la política? Portem un embolic mental! I una immaduresa! És normal, l’independentisme català massiu porta menys temps que altres i ha rebut menys bastonades, que diuen que fan madurar. De tota manera, com que estic segur que “fent i desfent aprèn l’aprenent” (també l’aprenent independentista), anirem perfilant el camí a mesura que fem aquestes coses que ara ens semblen immadures. Tampoc són bons els plantejaments teòrics i apriorístics. I ho farem sense dilacions perquè ja saps que som bastants els que pensem com tu. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!